• Посилання скопійовано

Фізособа-«єдинник» зі ставкою 3% займається посередництвом: що із заповненням типової форми обліку?

У разі отримання фізособою-"єдинником" ІІІ групи (платником ПДВ) коштів від надання послуг, виконання робіт за посередницькими договорами у типовій формі відображається вся сума коштів, яка надійшла на поточний рахунок

Фізособа-«єдинник» зі ставкою 3% займається посередництвом: що із заповненням типової форми обліку?
Податківці у підкатегорії 107.01.06 ЗІР зазначили, що відповідно до пп. 1 п. 292.1 ПКУ доходом платника єдиного податку для фізичної особи – підприємця є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду у грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ПКУ.

При цьому до доходу не включаються отримані такою фізичною особою пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування, доходи у вигляді бюджетних грантів, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізичній особі та використовується в її господарській діяльності.

Крім того, згідно з п. 292.11 ПКУ до складу доходу, визначеного ст. 292 ПКУ, не включаються, зокрема, суми ПДВ.

Пунктом 292.4 ПКУ визначено, що у разі надання послуг, виконання робіт за договорами доручення, комісії, транспортного експедирування або за агентськими договорами доходом є сума отриманої винагороди повіреного (агента).

Згідно з абзацами 2 – 4 п. 296.1 ПКУ платники єдиного податку третьої групи (фізичні особи – підприємці), які є платниками податку на додану вартість, ведуть облік доходів і витрат за типовою формою та в порядку, що встановлені центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику.

При цьому фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку третьої групи ведуть облік доходів і витрат від виробництва та реалізації власної сільськогосподарської продукції окремо від обліку доходів і витрат від здійснення інших видів підприємницької діяльності.

Облік доходів та витрат може вестися у паперовому та/або електронному вигляді, у тому числі через електронний кабінет.

Порядок ведення типової форми, за якою здійснюється облік доходів і витрат фізичними особами – підприємцями – платниками єдиного податку третьої групи, які є платниками податку на додану вартість (далі – Порядок), затверджений наказом Мініфіну від 30.11.2022 № 405 (далі – Наказ № 405).

Пунктом 6 розд. І Порядку встановлено, що записи вносяться до типової форми, за якою здійснюється облік доходів і витрат фізичними особами – підприємцями – платниками єдиного податку третьої групи, які є платниками податку на додану вартість, затвердженої Наказом № 405 (далі – типова форма), за підсумками робочого дня, протягом якого отримано дохід, окремо про кошти, що надійшли на поточний рахунок платника податку та/або отримані готівкою, фактично безоплатно отримані товари (роботи, послуги) та понесені витрати, зокрема оплачені придбані товари (роботи, послуги), виплачена заробітна плата, сплачений ЄСВ тощо.

У розд. I «Доходи» типової форми у графах 2 – 7 відображається дохід від провадження господарської діяльності, що оподатковується за ставкою, визначеною пп. 1 п. 293.3 ст. 293 ПКУ, без ПДВ (п. 2 розд. ІІ Порядку).

Дані типової форми заповнюються у гривнях з копійками та використовуються платником податку для заповнення податкової декларації платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця, затвердженої наказом Мінфіну від 19.06.2015 № 578 (далі – Податкова декларація) (п. 8 розд. І Порядку).

Отже, у разі отримання фізичною особою – підприємцем – платником єдиного податку третьої групи, який є платником ПДВ, коштів від надання послуг, виконання робіт за договорами доручення, комісії, транспортного експедирування або за агентськими договорами у типовій формі відображається вся сума коштів, яка надійшла на поточний рахунок платника податку та/або яку отримано готівкою, за такими договорами (без ПДВ).

Разом з цим при заповненні Податкової декларації до доходу включається сума отриманої винагороди повіреного (агента).

Джерело: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»