• Посилання скопійовано

За яким форматом подавати декларацію «єдинникам» І та ІІ груп у разі перевищення граничного обсягу доходів?

Фізособи-«єдинники» І та ІІ груп, які перевищили протягом року граничний обсяг доходу або відмовилися від застосування спрощеної системи у зв’язку з переходом на сплату інших податків і зборів, подають Декларацію за ідентифікатором форми F0103308

 За яким форматом подавати декларацію «єдинникам» І та ІІ груп у разі перевищення граничного обсягу доходів?
Податківці у підкатегорії 170.01.07 ЗІР зауважили, що платники єдиного податку першої та другої груп подають до контролюючого органу податкову декларацію у строки, встановлені для квартального податкового (звітного) періоду, у разі перевищення протягом року обсягу доходу, визначеного у п. 291.4 ПКУ, або самостійного прийняття рішення про перехід на сплату податку за ставками, встановленими для платників єдиного податку другої або третьої (фізичні особи – підприємці) груп, або відмови від застосування спрощеної системи оподаткування у зв’язку з переходом на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ (абзац 1 пп. 296.5.1 ПКУ).

Форму податкової декларації платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця затверджено наказом Мінфіну від 19.06.2015 р. № 578 (далі – Декларація).

Відповідно до п. 298.2 ПКУ відмова від спрощеної системи оподаткування платниками єдиного податку першої – третьої груп здійснюється в порядку, визначеному підпунктами 298.2.1 – 298.2.3 ПКУ.

Для відмови від спрощеної системи оподаткування суб’єкт господарювання не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку нового календарного кварталу (року) подає до контролюючого органу заяву (пп. 298.2.1 ПКУ).

Платники єдиного податку можуть самостійно відмовитися від спрощеної системи оподаткування у зв’язку з переходом на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ, з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом, у якому подано заяву щодо відмови від спрощеної системи оподаткування у зв’язку з переходом на сплату інших податків і зборів (пп. 298.2.2 ПКУ).

Водночас відповідно до п. 293.8 ПКУ фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку, зокрема першої – другої груп, у яких виявлено перевищення граничного обсягу доходу, визначеного для таких платників у п. 291.4 ПКУ, зобов’язані:

  • застосувати до суми перевищення ставку єдиного податку у розмірі 15 %;
  • з наступного календарного кварталу перейти на застосування ставки єдиного податку, встановленої для платників єдиного податку другої (платники єдиного податку першої групи) або третьої групи (платники єдиного податку першої – другої груп), або відмовитись від застосування спрощеної системи оподаткування.

Заяву подають не пізніше 20 числа місяця, наступного за календарним кварталом, у якому допущено перевищення обсягу доходу.

Відповідно до п. 4 розд. ІІ Порядку № 557 електронні форми документів у форматі за стандартом на основі специфікації eXtensibleMarkupLanguage (XML) оприлюднюються на вебпорталі ДПС, а саме: в рубриці Електронна звітність/Платникам податків про електронну звітність/Інформаційно-аналітичне забезпечення/Реєстр електронних форм податкових документів розміщені електронні форми Декларації:

  • за ідентифікатором форми F0103406 (для першої та другої груп – рiчна);
  • за ідентифікатором форми F0103308 (для третьої групи – квартальна).

Отже, враховуючи норму абзацу 1 п.п. 296.5.1 ПКУ щодо подання Декларації у строки, встановлені для квартального податкового (звітного) періоду, платники єдиного податку першої та другої груп, які перевищили протягом року обсяг доходу, визначеного у п. 291.4 ПКУ, або відмовилися від застосування спрощеної системи оподаткування у зв’язку з переходом на сплату інших податків і зборів, подають Декларацію за ідентифікатором форми F0103308.

При цьому при створенні Декларації за ідентифікатором форми F0103308 в режимі «Введення звітності» приватної частини (особистого кабінету) Електронного кабінету платник обирає звітний (податковий) період, в якому було перевищено граничний обсяг доходу або в якому (після якого) було подану заяву щодо відмови від застосування спрощеної системи оподаткування, а саме: рік та період (І квартал, півріччя, 9 місяців, рік).

Джерело: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»