• Посилання скопійовано

У який строк фізособі-«єдиннику» потрібно подати заяву до ДПС у разі відпустки чи хвороби?

З метою уникнення порушення терміну щодо сплати авансових платежів до ДПС подається заява: щодо періоду щорічної відпустки – до дати початку відпустки; щодо терміну хвороби – до 20 числа місяця, наступного за місяцем закінчення лікарняного

У який строк фізособі-«єдиннику» потрібно подати заяву до ДПС у разі відпустки чи хвороби?

ДПС у Черкаській області повідомляє, що платники єдиного податку першої і другої груп сплачують ЄП шляхом здійснення авансового внеску не пізніше 20-го числа (включно) поточного місяця - згідно з п. 295.1 та 295.2 Податкового кодексу.

Нарахування авансових внесків для платників ЄП першої і другої груп здійснюється контролюючими органами на підставі заяви такого платника ЄП щодо розміру обраної ставки ЄП, заяви щодо періоду щорічної відпустки та/або заяви щодо терміну тимчасової втрати працездатності. 

Відповідно до п. 295.5 ПК платники ЄП першої і другої груп, які не використовують працю найманих осіб, звільняються від сплати ЄП протягом одного календарного місяця на рік на час відпустки, а також за період хвороби, підтвердженої витягом з Електронного реєстру листків непрацездатності (ЕРЛП), якщо вона триває 30 і більше календарних днів. 

Пунктом 295.6 ПК встановлено, що суми ЄП, сплачені відповідно до абзацу другого п. 295.1 і п. 295.5 ПК, підлягають зарахуванню в рахунок майбутніх платежів із цього податку за заявою платника ЄП.

Помилково та/або надміру сплачені суми ЄП підлягають поверненню платнику в порядку, встановленому ПК. 

Згідно з пп. 298.3.2 ПК інформація про період щорічної відпустки та терміни тимчасової втрати працездатності з обов’язковим доданням витягу з ЕРЛН подається за заявою у довільній формі. 

Окремого терміну подання заяви щодо періоду щорічної відпустки, заяви щодо терміну тимчасової втрати працездатності та форм даних заяв нормами ПК не передбачено. 

Зазначимо, що з 1 жовтня 2021 року відповідно до Наказу МОЗ від 01.06.2021 № 1066 «Деякі питання формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність та проведення їхньої перевірки» для всіх закладів охорони здоров’я передбачено формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність у Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я. 

Інформацію про сформований листок непрацездатності фізична особа – підприємець може перевірити в особистому кабінеті з використанням вебпорталу Електронних послуг Пенсійного фонду (в розділі «Мої листки непрацездатності»).  

Ураховуючи вищевикладене, з метою уникнення порушення терміну щодо сплати авансових платежів до контролюючого органу подається заява: 

  • щодо періоду щорічної відпустки – до дати початку відпустки; 
  • щодо терміну втрати працездатності – до 20-го числа місяця, наступного за місяцем, у якому закінчився лікарняний (з обов’язковим додаванням витягу з ЕРЛН).

Джерело: ДПС у Черкаській області

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»