• Посилання скопійовано

Компенсація за комунальні послуги: хто матиме право та як здійснюватиметься?

Міністр соцполітики роз'яснила, хто має право і як буде здійснюватися компенсація при оплаті комунальних послуг, у зв’язку з підвищенням цін і тарифів на природний газ та тепло

Компенсація за комунальні послуги: хто матиме право та як здійснюватиметься?

На брифінгу у Будинку Уряду 19 серпня Міністр соціальної політики України Людмила Денісова повідомила, хто має право і яким чином буде здійснюватися компенсація при оплаті комунальних послуг, у зв’язку з підвищенням цін і тарифів на природний газ та тепло.

«Компенсація призначається, якщо, наприклад, людина сплачувала 300 грн за житлово-комунальні послуги, зараз їй призначено 400 грн, тобто компенсація буде 100 грн», - пояснила Людмила Денісова, додавши, що право на отримання компенсації мають родини, загальний сукупний місячний прожитковий дохід яких нижчий, ніж прожитковий мінімум на родину. При цьому вона уточнила, що кошти будуть перераховуватися одразу постачальникам цих послуг, а не на руки родинам.

Водночас Людмила Денісова додала, що для оформлення компенсації потрібно звернутися до органу соціального захисту населення за місцем реєстрації із таким переліком документів:

  • заява,
  • довідка про склад зареєстрованих у житловому приміщенні осіб,
  • довідки про доходи кожної такої особи.

«Якщо родина буде мати таке право, то призначення відбувається за 10 діб і родина буде захищена від підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги», - зауважила  Міністр.

Вона закликала громадян не зволікати з оформленням компенсації, а керівників регіонів та управлінь соцзахисту докласти більше зусиль для донесення інформації до населення, щоб вони могли скористатися допомогою, яку Уряд надає сім'ям з найменшими доходами.

Людмила Денісова повідомила, що на сьогодні за компенсацією звернулося 2194 сім'ї по всій країні, а призначено компенсації 907 родинам. За підрахунками Мінсоцполітики право на отримання компенсації мають понад 3,5 мільйони українських сімей.

За її словами, найбільше громадян стосовно компенсації звернулося з Київської, Волинської, Полтавської, Запорізької, Сумської областей, що «свідчить про гарну роботу управлінь соцзахисту з населенням».

Людмила Денісова також наголосила, що одночасно із програмою компенсацій додаткових витрат на оплату комунальних послуг продовжує діяти програма житлових субсидій. У вигляді житлової субсидії держава компенсує громадянам витрати на оплату житлово-комунальних послуг, що перевищують 10 % (для сімей, які складаються з непрацездатних осіб, та сімей, у складі яких є неповнолітні діти або інваліди І чи ІІ групи, і доходи яких не перевищують прожиткового мінімуму) або 15% (для сімей, в складі яких є працездатні особи) середньомісячного сукупного доходу сім'ї.

«Тобто зараз родина не буде сплачувати більше, ніж сплачувала до підвищення цін на тарифи», - підкреслила Міністр, додавши, що загальна кількість родин, яким буде надано державну підтримку після підвищення цін і тарифів на газ та тепло, становитиме понад 4,5 мільйони. У Держбюджеті-2014 на ці витрати передбачено 8,8 млрд. гривень.

Нагадаємо, що 1 липня 2014 року Уряд запровадив нову адресну програму для соціальної підтримки малозабезпечених сімей при оплаті комунальних послуг, в рамках якої таким сім'ям надається компенсація додаткових витрат, що виникли після підвищення цін і тарифів на природний газ та тепло.

Джерело: Урядовий портал

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»