• Посилання скопійовано

Платити по-новому: Кабміну пропонують оптимізувати методику розрахунку комунальних тарифів

Не минуло й кількох років, як уряд знову заговорив про необхідність змінити підхід до формування тарифів на комунальні послуги.

Платити по-новому: Кабміну пропонують оптимізувати методику розрахунку комунальних тарифів

НКРЕКП подала в Кабмін законопроект, яким пропонується відмовитися від застарілої методики розрахунку тарифів на послуги природних монополій і перейти до європейського стимулюючого регулювання. Новий підхід буде враховувати обсяг вкладених інвестицій підприємств, можливості їх повернення і витрати на виробництво послуг, що окуповуються.

Учасники ринку вже назвали запропоновані зміни революційними, і вважають, що це дозволить вивести сегмент енергетики з кризи. Для населення це загрожує підвищенням тарифів на першому етапі, однак згодом вартість комунальних послуг стабілізується, можливо навіть її зниження.

Рахувати на новий лад

Як стало відомо РБК-Україна, Кабінет міністрів має намір розглянути проект закону, яким передбачено суттєві зміни в закони "Про природні монополії" та "Про теплопостачання". Документ розроблений Національною комісією, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), та передбачає перехід підприємств секторів енергетики та водопостачання до моделі стимулюючого тарифного регулювання.

Важливо Мінінфраструктури пропонує повернути техогляд з 2019

Фактично, це означає, що регулятор і природні монополії відмовляться від ще радянської методики формування тарифів на електричну, теплову енергії, послуги водопостачання і перейдуть до механізму розрахунку вартості на підставі вартості своїх основних активів та інвестицій.

Примітно, що ще у вівторок, 3 листопада, законопроект, копію якого має в своєму розпорядженні РБК-Україна, був включений в порядок денний засідання уряду. Проте вже вчора в ході засідання стало відомо, що революційний проект Кабмін розглядати не буде.

"Це не означає, що документ скасований, його розглянуть на найближчому засіданні. Просто сьогодні у регулятора і чиновників була зустріч з МВФ якраз по тарифам, її не можна було скасувати", - повідомило РБК-Україна джерело в уряді.

Новим документом пропонується внести ключові зміни в ст. 9 закону україни "Про природні монополії". Якщо його норми будуть прийняті, то стимулююче тарифне регулювання стане обов'язковим для всіх ліцензіатів НКРЕКП, які працюють в сегменті дистрибуції електроенергії.

Джерело: РБК-Україна

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»