• Посилання скопійовано

НКРЕКП про введення абонплати для користувачів газових плит та котлів

Чи буде введена абонплата для користувачів газових плит та котлів? Чому вирішили ввести таку інновацію? Чи сплачуватимуть її ті, хто має лічильник та газом не користувалися? На ці питання відповіла НКРЕКП

НКРЕКП про  введення абонплати для користувачів газових плит та котлів

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг у листі від 18.02.2016 р. №1453/16.3.1/7-16 повідомила, що  з 01.04.2016 року планується перехід до формування тарифів на послуги розподілу природного газу виходячи з величини приєднаної потужності об'єкта споживача.

З цього часу послуги розподілу природного газу має оплачуватись окремо як плата за потужність ("абонентська плата") газорозподільному підприємству та вартість фактично спожитого природного газу як товару - газопостачальному підприємству.

Комісія повідомляє, що забезпечення потужності, право користування якою оператор газотранспортної системи та оператор газорозподільної системи може надати замовникам, зокрема побутовим споживачам (населенню), з гарантією реалізації такого права не залежить від фактичних обсягів споживання природного газу та від фізичного шляху слідування природного газу.

Таким чином, при запровадженні тарифу на послуги розподілу природного газу виходячи з величини приєднаної потужності об'єкта споживача ("абонплати") фактична вартість природного газу для споживачів не зміниться (за умови незмінної вартості послуг транспортування та розподілу природного газу та ціни газу як товару), оскільки буде здійснено перерозподіл структури кінцевої ціни шляхом виокремлення вартості послуг транспортування та розподілу природного газу із структури кінцевої ціни в окремий платіж.

На сьогодні Комісією здійснюється підготовчий етап до формування тарифів на послуги розподілу природного газу із застосуванням вартості забезпечення замовнику обсягу технічної потужності, вираженої в одиницях енергії/м3 до одиниці часу, зокрема збір та аналіз даних від газорозподільних підприємств в частині формування потужності.

Тобто розрахунків тарифів із застосуванням вартості забезпечення замовнику обсягу технічної потужності Комісією на сьогодні ще не здійснювалось та відповідні тарифи не встановлювались.

Проте уже є проект постанови НКРЕКП "Про затвердження Методики визначення та розрахунку тарифу на послуги розподілу природного газу", ціллю якого є приведення у відповідність до чинного законодавства діючої методології тарифоутворення із застосуванням вартості забезпечення замовнику обсягу технічної потужності, вираженої в одиницях енергії/м3 до одиниці часу.

Новини на тему:

 - Норми проти лічильника: скільки доведеться платити за газ;

 - Без лічильника: як зміняться норми споживання газу населенням;

 - Міненерго роз'яснило правила нарахування та сплати за газ для побутових споживачів.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП)

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»