• Посилання скопійовано

З 1 жовтня оформити закордонний паспорт стало дешевше

Відтепер при виробництві закордонного паспорта не потрібно сплачувати держмито, яке становило 170 грн. Таким чином, вартість закордонного паспорта тепер становитиме 325 грн 47 коп. (звичайний) та 391 грн 47 коп. (з чіпом)

З 1 жовтня оформити закордонний паспорт стало дешевше

У зв'язку з набранням 1 жовтня 2016 року чинності Закону України від 14.07.2016 р. № 1474-VIII, скасовано сплату державного мита у розмірі 170 грн за:

- видачу нового зразка паспорта громадянина України (крім обміну нині діючого паспорта на паспорт нового зразка);

- за оформлення нового зразка паспорта громадянина України для поїздки за кордон;

- за видачу громадянам України закордонного паспорта на право виїзду за кордон або продовження строку його дії.

 

Яка тепер вартість закордонного паспорту

Згідно з роз'ясненням ДМСУ, на сьогодні при оформленні паспорта громадянина України для виїзду за кордон у звичайному режимі громадяни оплачують:

  • вартість адміністративної послуги - 87 грн 15 коп (при оформленні протягом 20 робочих днів) та 174 грн 30 коп. (при оформленні за 7 робочих днів);
  • вартість бланку (залежно від типу паспорта) - 304 грн 32 коп. за бланк з електронним чіпом та 238 грн 32 коп. без нього. 

Будь-які супутні послуги, якими пропонують скористатися при оформленні закордонного паспорта є виключно добровільними і жодна посадова особа не вправі примушувати громадянина cкористатися та оплачувати такі послуги!

Таким чином, вартість закордонного паспорта тепер становитиме:

  • 325 грн 47 коп. (звичайний) та 391 грн 47 коп. (з чіпом) - при оформленні протягом 20 роб. днів;
  • 412 грн 62 коп. (звичайний) та 478 грн 62 коп. (з чіпом) - при оформлення протягом 7 роб. днів.

 

Чи законно підрозділи ДМС вимагають сплати коштів до бюджету?

Відповідно до пп. 4 п. 22 Порядку оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, знищення паспорта громадянина України для виїзду за кордон, його тимчасового затримання та вилучення (Постанова КМУ від 07.05.2014 р. № 152), для оформлення паспорта для виїзду за кордон особа подає, у тому числі, «відповідні документи, що підтверджують здійснення встановлених законодавством платежів, або оригінал і копію документа про звільнення від таких платежів».

Вартість адміністративних послуг встановлена Постановою КМУ від 04.06.2007 р. №795 і, як уже зазначалося вище, становить 87,15 грн.

Бланки паспортів громадянина України для виїзду за кордон виготовляються на замовлення центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері громадянства (абзац другий частини першої статті 4 Закону України «Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України»). З метою реалізацій вимог цього Закону ДМС щорічно укладає договори на виготовлення бланків паспорта громадянина України для виїзду за кордон з Державним підприємством «Поліграфічний комбінат «Україна» по виготовленню цінних паперів, яким і встановлюється вартість  такого бланка документу.

Таким чином, вимога про оплату зазначених коштів є цілком законною і ні про які «корупційні схеми» тут не йдеться і йтися не може.

 

Куди спрямовуються кошти, отримані від громадян при оформленні паспорта для виїзду за кордон?

Кошти від оплати державного мита та вартості адміністративної послуги надходять до місцевого бюджету, і міграційна служба жодним чином не може розпоряджатися цими коштами.

Кошти, які надходять на казначейський рахунок ДМС України від сплати вартості бланку відразу перераховуються Державному підприємству «Поліграфкомбінат «Україна» в якості оплати за бланк паспорта та його персоналізацію. Перераховується рівно та сума, яка надходить від громадян, жодної копійки у розпорядженні міграційної служби не залишається.

Враховуючи той факт, що у державному бюджеті не передбачено фінансування для міграційної служби на придбання бланків закордонних паспортів та їх персоналізацію, кошти, які надходять від громадян на спеціальний казначейський рахунок ДМС України, є єдиним джерелом фінансування витрат, пов’язаних із закупівлею бланків та їх персоналізацією.

Таким чином, у випадку припинення оплати громадянами вартості бланка, міграційна служба змушена буде припинити видачу закордонних паспортів через відсутність фінансування з державного бюджету.

 

Від редакції

Законом № 1474 внесено зміни також у ст. 20 Закону України від 20.11.2012 р. №5492-VI.  Цією статтею затверджені граничні розміри адмінпослуг за видачу та обмін документів, в т.ч. паспортів. 

Але розмір адмінпослуг визначає Кабмін. Наразі ще діють розміри адмінпослуг, встановлені постановою КМУ № 795 у редакції від 07.04.2016 р. У роз'ясненні ДМС наведені розміри адмінпослуг, які діють зараз. 

Звертаємо увагу! П. 7 Перехідних положень Закону № 1474 зазначено, що Кабмін має привести свої нормативно-правові акти у відповідність у місячний строк з дня набрання чинності. Саме тому у Кабміна є ще цілий місяць для приведення Постанови № 795 у відповідність до норм Закону № 1474

Джерело: Державна міграційна служба

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»