• Посилання скопійовано

Безвіз для України - в дії!

11 червня набрав чинності безвізовий режим між Україною та країнами Європейського союзу

Безвіз для України - в дії!

Відтепер громадяни України, які мають біометричні закордонні паспорти, можуть відвідувати країни Європейського союзу терміном до 90 днів кожні 180 днів.

Крім наявності біометричного паспорта, для безвізових поїздок до ЄС також необхідно:

  • аргументувати мету поїздки або мати запрошення від друзів або родичів;
  • мати достатню кількість фінансових коштів - готівкою або на банківській картці для кожної країни вимоги індивідуальні, але в середньому становлять 50 євро на добу);
  • мати місце проживання (наприклад, заброньований номер у готелі), а також підтвердження наміру повернутися додому (зворотний квиток)

Безвізовий режим для України: історія

Надання безвізового режиму з Європейським союзом для громадян України Рада Євросоюзу схвалила 11 травня 2017 року. Через тиждень, у Страсбурзі президентом Європарламенту Антоніо Тальяні і представником Мальти в ЄС (ця країна в 2017 році головує в ЄС) відбулося підписання документа. Далі рішення офіційно опублікували у віснику Європейського союзу, через 20 днів, після чого безвізовий режим з Україною, нарешті, вступив в юридичну силу.

Раніше, 6 квітня, за візову лібералізацію для громадян України проголосував Європейський парламент. За дане рішення віддав голос 521 депутат, 75 проголосували проти, 36 - утрималися.

Пізніше, 26 квітня, надання безвізового режиму українцям схвалили посли країн ЄС.  

 

Перший день безвізового режиму України з ЄС

Президент України Петро Порошенко привітав українців зі вступом в силу безвізового режиму з країнами ЄС. Про це він написав на своїй сторінці в Twitter.

"Безвізовий режим в Україні запрацював! Слава Європі! Слава Україні!", - написав Порошенко.

 

Сотні українців вже скористалися безвізовим режимом з ЄС, - МЗС

Міністерство закордонних справ України повідомляє, що сотні громадян України вже скористалися безвізовим режимом з Євросоюзом. Про це повідомляє департамент консульської служби на своїй сторінці в Facebook.

"Безвіз - в дії. Консули в Румунії, Польщі, Словаччини, Угорщини повідомляють про безперешкодний перетин громадянами України кордону країн ЄС по біометричного паспорту. Загальна кількість українців, які перетнули кордон ЄС без віз за станом на 5:35, вимірюється сотнями. Консули продовжують здійснювати моніторинг ситуації в пунктах пропуску ", - повідомили в МЗС.

 

За безвізовим режимом ЄС відвідали майже 600 українців, - ДПСУ

У перші години дії безвізового режиму з Європейським Союзом, державний кордон України з біометричними паспортами перетнули майже 600 українців. Про це повідомили в прес-центрі Державної прикордонної служби.

У міжнародному аеропорту "Бориспіль" прикордонники Окремого контрольно-пропускного пункту "Київ" оформили уболівальників української футбольної збірної, більшість з яких перетинали державний кордон за новими правилами.

За даними відомства, були обладнані засобами біометричного контролю 157 пунктів пропуску, з яких 32 - на кордоні з ЄС, тому зараз система біометричного контролю функціонує безперервно і дозволяє автоматично перевіряти всі типи біометричних документів.

Зазначено, що в рамках лібералізації візового режиму в спільних заходах з співробітниками ДПСУ також беруть участь представники Європейського агентства прикордонної і берегової охорони FRONTEX, а саме фахівці з Чехії, Франції, Польщі, Нідерландів, Естонії, Словаччини, Італії, Словенії та Литви.

"Іноземні експерти надають вичерпну консультативну допомогу як прикордонникам, так і українцям, щоб уникнути можливих непорозумінь під час перетину кордону", - пояснили у відомстві.

Також на веб-сайті Державної прикордонної служби функціонує сервіс, на якому громадяни можуть ознайомитися зі станом завантаженості пунктів пропуску на державному кордоні.

 

Українці прибувають в ЄС без проблем, - консульська служба

У перший день безвізового режиму між Україною та ЄС українці безперешкодно прибувають до Європи. Про це повідомляє департамент консульської служби міністерства закордонних справ (МЗС) в Twitter.

"Консули в Польщі, Словаччині, Угорщині повідомляють про безвізе без проблем", - повідомили в МЗС.

Також в департаменті повідомили, що до Варшави (Польща) прибув перший авіарейс із Києва до Варшави. Українці з біометричними паспортами без перешкод пройшли контроль, додали у відомстві. Міністр закордонних справ Павло Клімкін повідомив в соцмережах, що перші рейси з України до Варшави, Будапешта, Франкфурта і Мюнхена успішно приземлилися і пройшли паспортний контроль. Сам міністр такде перетнув українсько-угорський кордон по біометричного паспорту на КПП Чоп-Захонь.

 

Ажіотажу на кордоні немає, у в'їзді в ЄС відмовили одному українцю

Помічник голови Державної прикордонної служби України Олег Слободян заявив, що зараз особливого ажіотажу на кордоні з країнами ЄС не спостерігається.

"На даний момент ми не бачимо ажіотажу, того, що українці масово кинулися виїжджати за кордон, користуючись безвізом", - заявив Слободян.

Він також розповів, що з більш ніж 600 чоловік, які виїжджали сьогодні в Європу, відмовили у в'їзді за все одному, та й то - з вагомої причини.

"Громадяни України, які скористалися безвізом, потрапили в країни свого призначення за винятком одного громадянина. Відмовили громадянину України, який свого часу перевищив термін перебування в Данії, і, відповідно, йому тимчасово заборонено в зв'язку з цим в'їзд на територію Європейського Союзу", - сказав Слободян.

 

***

Про основні правила безвізових поїздок читайте у таких матеріалах:

Джерело: РБК-Україна

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»