• Посилання скопійовано

Правила посилили: у кого заберуть субсидії в 2018 році?

Інформацію про коштовні придбання та великі витрати органи соціального захисту отримують від ДФС

Правила посилили: у кого заберуть субсидії в 2018 році?

Міністерство соціальної політики нагадало про нові правила призначення субсидій. Згідно з нововведеннями, тисячі українців можуть втратити право на пільгу, якщо володіють цінним майном. Журналісти «Сьогодні» розібралися, про які обмеження йдеться.

У наступному сезоні кількість одержувачів субсидій скоротиться мінімум на 10%. Тепер для отримання знижки на «комуналку» недостатньо лише низьких доходів.

«З 6,5 мільйонів субсидіантів було виявлено 920 тисяч тих, хто подавав так звані «нульові» декларації, тобто відомості, ніби вони нічого не заробляють. Але серед 920 тисяч було ідентифіковано 50 тисяч тих, які здійснили дорогі покупки», – розповів експерт з питань ЖКГ Андрій Никончук.

Інформацію про цінні придбання і великі витрати органи соціального захисту отримують від ДФС. І якщо готівкові розрахунки відстежити майже неможливо, то операції з банківськими картками прив'язані до ідентифікаційного коду. А значить, за ними податківці визначають, хто, скільки та на що витратив.

«Якщо людина купить, наприклад, автомобіль, це відразу буде видно через її платежі в банку. Є обмеження з оплати готівкою, і якщо людина щось купить через госпготівку, то це стане відомо податковій», – відзначає експерт Всеволод Степанюк.

Через посилення уваги одержувачі субсидій навіть почали фіктивно розлучитися. Адже за новими правилами, соцслужби аналізують фінансовий стан всієї родини, а не домогосподарства, як раніше.

«У вас може бути дві квартири. В одній зареєстровані ви, в іншій ваш чоловік. І кожен з вас до цього мав можливість оформити субсидію на два різних об'єкти нерухомості. Зараз необхідно подавати відомості про доходи всіх членів сім'ї, щоб виключити можливість отримання ними субсидій як за однією адресою, так і за іншою», – пояснює Никончук.

Так, за новими правилами, субсидії більше не призначатимуть, якщо:

  • площа квартири становить понад 120 кв. м, а будинки – 200 кв. м;
  • субсидіант здає в оренду квартиру або інше майно та отримує додатковий прибуток;
  • субсидіант здійснив одноразову покупку більш, ніж на 50 тис. грн;
  • претендент на субсидію володіє автомобілем, молодше 5 років; водночас, соціальні служби роблять виняток. Наприклад, субсидію можуть надати, якщо мова йде не про шикарну іномарку, а про бюджетний вітчизняний автомобіль.

Нагадаємо, що за словами міністра соцполітики Андрія Реви уже з наступного року буде запроваджено монетизацію субсидій, а отже,  громадянам надаватимуть допомогу на оплату житлово-комунальних послуг у готівковій формі. Докладніше про це читайте тут>>

***

Читайте також:

Усі новини на тему>>

Джерело: Сьогодні

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»