• Посилання скопійовано

Якими будуть мінімальні роздрібні ціни на пластикові пакети: проєкт постанови КМУ

Мінекономіки оприлюднило проєкт постанови КМУ, яким встановлено мінімальні роздрібні ціни на пластикові пакети

Якими будуть мінімальні роздрібні ціни на пластикові пакети: проєкт постанови КМУ

Нагадаємо, що у червні 2021 року було прийнято Закон №1489-IX "Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України". Про це ми писали тут і тут. Зокрема, його частинами першою - третьою статті 3 визначено, що  розповсюдження пластикових пакетів здійснюється виключно на платній основі. Роздрібні ціни на пластикові пакети не можуть бути нижчими за мінімальні ціни, які має встановити Кабмін.

З огляду на це, Мінекономіки розробило і  оприлюднило проєкт постанови КМУ "“Про встановлення мінімальних роздрібних цін на пластикові пакети” (завантажити).

Переглянути ці розміри можна тут (завантажити).

Проєктом Постанови пропонується встановити мінімальні роздрібні ціни на пластикові пакети у формі рукава, з дном та відкритою горловиною із стінками товщиною понад 50 мікрометрів у таких розмірах (гривень за один пакет з ПДВ):

  • 2,0 – без ручок (без бокових складок); 
  • 2,50 – без ручок (з боковими складками); з ручками (без бокових складок);
  • 3,0 – з ручками (з боковими складками).

Ці мінімальні роздрібні ціни застосовуються під час платного надання  пластикових пакетів, призначених для пакування та/або транспортування товарів і продуктів кінцевим споживачам, в об’єктах роздрібної торгівлі, громадського харчування та надання послуг, в яких може здійснюватись розповсюдження пластикових пакетів. 

Вони є мінімально допустимим рівнем цін на пластикові пакети (незалежно від ширини, довжини, глибини бокових складок, нанесеного маркування), який може застосовуватися суб’єктом господарювання, що здійснює розповсюдження пластикових пакетів.

Водночас мінімальні роздрібні ціни не поширюються на:

  • біорозкладні пластикові пакети;
  • надтонкі пластикові пакети шириною до 225 міліметрів (без бокових складок), глибиною до 345 міліметрів (з урахуванням бокових складок), довжиною до 450 міліметрів (з урахуванням ручок), що призначені для пакування та/або транспортування свіжої риби, м’яса та продуктів із них, сипучих продуктів, льоду та розповсюджуються в об’єктах роздрібної торгівлі як первинна упаковка.

Як зазначено у пояснювальній записці, розмір мінімальних роздрібних цін обчислено з урахуванням витрат суб’єктів господарювання на виробництво/реалізацію пластикових пакетів, прибутку, торговельної надбавки та податків, які відповідно до чинного законодавства підлягають сплаті з одиниці продукції.

При визначені мінімальних цін проаналізовано рівень цін на пластикові пакети, що застосовується на внутрішньому та світовому ринках. Так, на сьогодні ціни на пластикові пакети, які розповсюджуються в об’єктах роздрібної торгівлі України, коливаються від 1,0 до 3,99 грн за один пакет залежно від його розміру. Практично у всіх країнах-членах ЄС заборонено безоплатне розповсюдження пластикових пакетів. Рівень цін (незалежно від того, регулюються ціни або носять вільний характер) в перерахунку на грошову одиницю  України знаходиться в межах від 1,61 до 22,12 грн за  один пакет. 

У разі затвердження ця постанова набере чинності з 10 грудня 2021 року.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»