• Посилання скопійовано

Кабмін змінив правила обліку доходів, з яких стягуються аліменти

В Україні змінився порядок обліку доходів, які беруться за основу для визначення розміру аліментів на дітей

Кабмін змінив правила обліку доходів, з яких стягуються аліменти

Finance.ua розповідає, що в Україні змінився порядок обліку доходів, які беруться за основу для визначення розміру аліментів на дітей. Йдеться про вдосконалення механізму стягнення аліментів з осіб, які працюють та отримують заробіток за кордоном, а також з отримувачів пенсії. Крім того, розширено перелік осіб, з яких можуть стягуватись аліменти.

Такі зміни внесені до Переліку видів доходів, які враховуються при визначенні розміру аліментів на одного з подружжя, дітей, батьків. Відповідний проєкт постанови прийнято на засіданні Кабінету міністрів у середу, 16 лютого.

Документ розробили у Міністерстві юстиції. Його головною метою є забезпечення прав дітей на належне утримання, створення достойних умов для фізичного, інтелектуального, морального, культурного та духовного розвитку дитини.

Зокрема, прийнятою постановою передбачені чотири головні нововведення:

  • з непрацюючого платника аліментів або платника-ФОПа, який виїжджає за кордон для постійного проживання в країні, з якими Україна не уклала договорів про надання правової допомоги, стягнення аліментів провадиться до виїзду за весь період до досягнення дитиною повноліття, виходячи із середньої заробітної плати працівника для місцевості, де мешкає платник аліментів до від’їзду за кордон. До внесення змін аліменти у цьому випадку утримувалися із суми у розмірі 5 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (85 грн);
  • з платників аліментів, які постійно працюють за кордоном у країнах, з якими Україна не уклала договорів щодо надання правової допомоги, розмір аліментів обчислюється виходячи із розміру середньої зарплати працівника для місцевості, де проживали такі особи до від’їзду за кордон. У разі надання такими особами відомостей про свій заробіток (дохід) за кордоном, аліменти обчислюються на основі розміру такого заробітку. До цього моменту за основу бралася 100% зарплата платника до виїзду за кордон або 5 неоподатковуваних мінімумів (85 грн);
  • в облік доходів, з яких стягуються аліменти, не беруться надбавки до пенсії, які виплачуються непрацюючим пенсіонерам на утримання непрацездатних членів сім’ї, що належать до осіб, які забезпечуються пенсією у разі втрати годувальника. Раніше до уваги не бралася лише пенсійна надбавка особам з інвалідністю 1 групи на догляд за ними;
  • до платників аліментів наразі включені військовослужбовці Держприкордонслужби, особи рядового та начальницького складу Національного антикорупційного бюро, Державного бюро розслідувань, Бюро економічної безпеки, співробітники Служби судової охорони. Стягнення аліментів з цієї категорії осіб провадиться за всіма видами грошового забезпечення, крім того, що не має постійного характеру.

***

Джерело: FINANCE.UA

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»