• Посилання скопійовано

Додаткові виплати в разі інвалідності чи смерті через війну: новий законопроєкт

У ВРУ зареєстровано законопроєкт №7353 про підтримку працівників під час проходження публічної служби, виконання обов’язків на об’єктах критичної інфраструктури та здійснення професійної журналістської діяльності

Додаткові виплати в разі інвалідності чи смерті через війну: новий законопроєкт

5 травня 2022 року у ВРУ зареєстровано законопроєкт №7353 "Про виплату одноразової грошової допомоги за шкоду життю та здоров’ю, завдану спричиненими військовою агресією проти України пораненням або загибеллю під час проходження публічної служби, виконання обов’язків на об’єктах критичної інфраструктури та здійснення професійної журналістської діяльності".

Цей Закон, визначає правові та організаційні засади призначення і виплати одноразової грошової допомоги за шкоду життю та здоров’ю деяких категорій працівників, завдану спричиненими військовою агресією проти України пораненням або загибеллю під час виконання своїх посадових (службових) обов’язків.

Як зазначено у пояснювальній записці, ним пропонується:

  • законодавчо визначити гарантію виплати одноразової допомоги, випадки її виплати, обставини, за яких можлива виплата;
  • покласти вимогу по відшкодуванню здійснених коштом державного бюджету виплат на державу – агресора – РФ відповідно до міжнародного права;
  • встановити, що порядок призначення і виплати одноразової грошової допомоги визначається Кабінетом Міністрів України;
  • визначити коло осіб, на яких поширюється дія закону;
  • передбачити ретроактивну норму щодо застосування закону з дня оголошення воєнного стану, а саме з 24 лютого 2022 року.

У разі прийняття цей Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування, і буде застосовуватися у період з 24 лютого 2022 року.

 

Чому це важливо?

Як зазначив перший заступник голови ВРУ О. Корнієнко, з перших днів війни сотні тисяч держслужбовців, комунальників, енергетиків, медиків, водіїв, залізничників, журналістів ризикуючи своїм життям і здоров’ям забезпечують роботу органів держвлади та місцевого самоврядування, об’єктів критичної інфраструктури, а також висвітлюють жахіття війни у ЗМІ та доносять світу правду про звірства російських загарбників. Є випадки загибелі та поранень під час виконання посадових обов’язків. Даний законопроєкт передбачає  встановлення одноразової допомоги для постраждалих чи їх сімей.

 

На кого поширюватиметься дія цього Закону?

Дія цього Закону поширюється на осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, працівників об’єктів критичної інфраструктури, журналістів та на членів їх сімей.

Дія цього Закону не поширюється на осіб, діяння (дії або бездіяльність) яких були прямо або опосередковано направлені, сприяли та/або сприяють військовій агресії проти України, втраті контролю органами державної влади України над територією України, забезпеченню та підтримці діяльності незаконних органів (посадових осіб), створених на тимчасово окупованій території, незаконних збройних формувань та/чи будь-яких інших органів та формувань на такій території, порушенню правового режиму тимчасово окупованої території України, порушенню прав та свобод людини та громадянина, норм міжнародного гуманітарного права та стосовно яких набув законної сили обвинувальний вирок суду України у зв’язку із вчиненням ними злочину проти основ національної безпеки України, вчиненням або сприянням вчиненню терористичного акту, в тому числі втягненням у вчинення терористичного акту, публічними закликами до вчинення терористичного акту, створенням терористичної групи чи терористичної організації, фінансуванням тероризму, вчиненням злочину у сфері охорони державної таємниці, недоторканності державних кордонів, забезпечення призову та мобілізації, злочинів проти встановленого порядку несення військової служби (військові злочини), злочинів проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку.

 

Якими будуть ці виплати?

Одноразова грошова допомога особам, на яких поширюється дія цього Закону, які внаслідок поранення (контузії, травми) під час виконання посадових (службових) обов'язків у зв’язку з військовою агресією проти України, або членам сімей загиблих (померлих) призначатиметься і виплачуватиметься в разі:

  1. встановлення I групи інвалідності – в розмірі 800 000 гривень;
  2. встановлення II групи інвалідності – в розмірі 500 000 гривень;
  3. встановлення III групи інвалідності – в розмірі 200 000 гривень;
  4. втрати працездатності без встановлення інвалідності, що настала внаслідок поранення (контузії, травми) - в розмірі 100 000 гривень;
  5. загибелі (смерті) – в розмірі 1 000 000 гривень. Право на призначення та отримання одноразової грошової допомоги у такому випадку матимуть члени сім’ї померлого (загиблого) працівника у рівних частинах. До членів сімей загиблих (померлих) працівників належать: батьки; один із подружжя; діти; утриманці загиблого (померлого), яким у зв’язку з цим виплачується пенсія.

 

За рахунок чого здійснюватимуться виплати?

Це резервний фонд бюджету та надходження від урядів іноземних країн, міжнародних організацій, донорів (через гранти та безповоротну допомогу).

Крім того, відповідно до норм та принципів міжнародного права, виплачені постраждалим кошти підлягатимуть подальшому відшкодуванню з держави-агресора.

***

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»