• Посилання скопійовано

ОСББ нададуть право ремонтувати будинки під час війни без зборів співвласників: законопроєкт

На сайті ВРУ зареєстровано законопроєкт №8022 про внесення змін до деяких законів України щодо управління багатоквартирними будинками в період дії правового режиму надзвичайного або воєнного стану

ОСББ нададуть право ремонтувати будинки під час війни без зборів співвласників: законопроєкт

В умовах воєнного стану є необхідність наділити правління ОСББ (в багатоквартирних будинках, де створено ОСББ) та управителів (у багатоквартирних будинках, де не створено ОСББ) окремими повноваженнями, які в мирний час належать загальним зборам ОСББ / зборам співвласників багатоквартирного будинку.

Через це на сайті ВРУ 12 вересня 2022 р. зареєстровано відповідний законопроєкт №8022 про внесення до деяких законів України змін щодо управління багатоквартирними будинками в період дії правового режиму надзвичайного або воєнного стану.

Ним запропоновано зміни до законів України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку» і «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», які передбачають:

  • надання правлінню ОСББ права самостійно, без погодження з загальними зборами, приймати рішення про порядок користування спільним майном та обмеження користування ним, про реконструкцію та/або ремонт будинку за кошти безповоротної допомоги, а також укладати відповідні договори;
  • надання аналогічних повноважень управителю багатоквартирного будинку (для будинків, де не створено ОСББ).

Такими повноваження передбачається наділяти виключно на час дії правового режиму надзвичайного або воєнного стану та протягом 12 місяців після його припинення.

Водночас для запобігання можливим зловживанням та поважаючи право співвласників самостійно визначати питання управління своїм будинком, законопроєкт передбачає право співвласників у будь-який час достроково припинити такі додаткові повноваження правління ОСББ або управителя.

Крім того, з метою уникнення нецільового використання коштів, додаткові повноваження правління і управителя щодо самостійного прийняття рішень про ремонт будинку обмежуються лише коштами, отриманими як безповоротна допомога саме на ці цілі, а для ОСББ – також залишком коштів резервного фонду, якщо такий був створений.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»