• Посилання скопійовано

Чи буде в Україні примусова вакцинація за новим законом про здоров'я: відповідь МОЗ

У новому законі є стаття про імунопрофілактику, але нічого нового щодо обов'язковості, примусовості порівняно з тим, що було раніше, там немає

Чи буде в Україні примусова вакцинація за новим законом про здоров'я: відповідь МОЗ

У новому законі про систему громадського здоров'я з'явилася стаття про імунопрофілактику, але не передбачено положення про її обов'язковість та примусовість.

Про це заявив лікар-імунолог, член експертної групи при МОЗ України Федір Лапій, повідомляє РБК-Україна з посиланням на його виступ в ефірі національного телемарафону.

Відповідаючи на запитання, чи запроваджується законом №4142 примусова вакцинація, Лапій наголосив: «Ні, абсолютно. І раніше у нас існували норми закону – закон "Про захист населення від інфекційних хвороб", закон України "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення". Не говорячи про те, що вище законів у нас є Конституція, де є поняття прав та обов'язків. Це закон про громадське здоров'я. Там є, дійсно, стаття про імунопрофілактику, але абсолютно нічого нового щодо обов'язковості, примусовості порівняно з тим, що ми вже мали раніше, там нічого немає.

Він зазначив, що у новому законі про систему громадського здоров'я перераховується більша, ніж раніше, кількість інфекційних захворювань.

«У цьому законі, в розділі імунопрофілактики, перераховується 11 інфекційних захворювань. Десять з яких ми вже маємо в календарі щеплень. А нова інфекційна хвороба, яка в цьому законі згадується, – це вакцинація проти пневмококової інфекції. І Україна, мабуть, одна з дуже небагатьох країн, яка ще досі не почала захищати своїх дітей та своє населення від інфекцій, пов'язаних із пневмококом», – заявив лікар-імунолог.

6 вересня ВР ухвалила закон про систему громадського здоров'я (№4142). Документ визначає правові, організаційні, економічні та соціальні засади функціонування системи громадського здоров'я в Україні. Президент Володимир Зеленський підписав цей закон.

Нагадаємо, що раніше в Україні оновили схеми вакцинації від СOVID-19 та дозволили другу бустерну дозу для всіх.

Джерело: РБК-Україна

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»