• Посилання скопійовано

Які обстеження можна безоплатно пройти у сімейного лікаря?

Безпосередньо у кабінеті лікар може оглянути пацієнта, провести скринінг на певні захворювання, зробити швидкі тести на інфекційні захворювання

Які обстеження можна безоплатно пройти у сімейного лікаря?

МОЗ розповідає, що уклавши декларацію з лікарем первинної медичної допомоги (ПМД), пацієнт має право отримати безоплатно низку лабораторних діагностичних досліджень та швидких тестів (внутрішньо переміщеним особам для отримання первинної меддопомоги декларація не потрібна).

Безпосередньо у кабінеті лікар може оглянути пацієнта, провести скринінг на певні захворювання, зробити швидкі тести на інфекційні захворювання. 

Безоплатно можна пройти:

  • інструментальну діагностику: електрокардіографію, пікфлуометрію (пікову швидкість видиху для оцінки дихальної системи), отоофтальмоскопію, вимірювання гостроти зору;
  • скринінг на наявність розладів психіки та поведінки;
  • виявлення індивідуального ризику інфекційних та неінфекційних захворювань: туберкульозу, ВІЛ, вірусних гепатитів, серцево-судинних, хронічних респіраторних, онкологічних, діабету тощо;
  • раннє виявлення ВІЛ, туберкульозу, гепатитів, інфекцій, які передаються статевим шляхом.

Також до пакета первинної медичної допомоги входять наступні аналізи:

  • загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою;
  • загальний аналіз сечі;
  • загальний холестерин;
  • глюкоза крові.

Для проведення лабораторних досліджень лікар виписує направлення на аналіз та скеровує пацієнта до лабораторії. Пробірку для аналізу крові, рукавички, шприц, спиртову серветку/вату/спирт тощо пацієнт НЕ МАЄ оплачувати додатково. Усі витратні матеріали входять до вартості послуг ПМД, які оплачує за договором Національна служба здоров’я України.

За необхідності, лікар ПМД може направити пацієнта на інші аналізи, потрібні йому за станом здоров’я, або залучити до лікування фахівця іншої спеціалізації.

Джерело: Міністерство охорони здоров'я України

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»