• Посилання скопійовано

Держава забезпечить повноцінне та ритмічне фінансування субсидій в опалювальному сезоні

Комітет ВРУ з питань соцполітики у порядку контролю заслухав інформацію центральних органів виконавчої влади щодо стану готовності системи виплати громадянам субсидій на оплату житлово-комунальних послуг у зимовий період

Держава забезпечить повноцінне та ритмічне фінансування субсидій в опалювальному сезоні

Пенсійний фонд України розповідає, що Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів в порядку контролю заслухав інформацію центральних органів виконавчої влади щодо стану готовності системи виплати громадянам житлових субсидій на оплату житлово-комунальних послуг в зимовий період.

Представники центральних органів виконавчої влади, Пенсійного фонду України та місцевих рад поінформували Комітет, зокрема, про реалізацію механізму подання та обробки заяв громадян на отримання житлово-комунальних субсидій в 2022 році, здійснення відповідних нарахувань та виплату належних сум.

За словами заступника Міністра соціальної політики України Віталія Музиченка, на сьогодні 2,4 мільйони домогосподарств отримують безповоротну адресну державну соціальну допомогу у вигляді житлових субсидій. «З них близько 220 тисяч знаходиться на тимчасово-окупованих територіях або там, де органи виконавчої влади чи органи місцевого самоврядування не мають можливість виконувати свої функції. Нарахування здійснюються за окремою процедурою відповідно до Постанови Уряду за №215, зокрема, на підставі останньої наявної інформації в централізованих базах даних стосовно отримувачів. Це січень 2022 року» – повідомив пан Музиченко.

За словами заступника Міністра, за житловими субсидіями щотижня додатково звертається в середньому 15-20 тисяч домогосподарств, що є нормальною практикою, враховуючи попередні періоди, коли кількість таких звернень могла сягати 30 тисяч. «Коштів бюджету достатньо, щоб задовольнити потребу у житлових субсидіях. На відповідні потреби Бюджетом цього року передбачено 37,9 млрд грн. На 2023 рік ми закладаємо приблизно аналогічні показники, що дає нам можливість забезпечити повноцінне і ритмічне фінансування житлових субсидій», – запевнив Віталій Музиченко.

Прогнозується, що середній розмір субсидій складатиме 1700 – 1800 грн на місяць. У Міністерстві розвитку громад та територій України зазначають, що на період опалювального сезону в умовах війни державою запроваджено мораторій на підвищення тарифів на теплопостачання, що є дуже важливим, адже в структурі платіжних документів на сплату комунальних послуг витрати на теплопостачання в цей період складають 75%. Тож, очікується, що суми щомісячних витрат на житлово-комунальні послуги будуть прогнозовані та стабільні. При цьому, діє заборона Уряду щодо нарахування пені та штрафних санкцій за несвоєчасне внесення плати за спожиті житлово-комунальні послуги. Також заборонено відключати споживачів від комунальних послуг за порушення платіжної дисципліни.

При цьому Урядом врегульовано питання призначення житлових субсидій громадянам, які втратили роботу під час воєнного стану. Так, після отримання статусу безробітного громадянин може претендувати на отримання субсидій, без надання довідки про доходи за останні 6 місяців. Для нарахування соціальної допомоги буде враховуватися розмір призначеної допомоги по безробіттю.

Представники Уряду також інформували Комітет про процес поетапної передачі функцій адміністрування житлових субсидій та пільг Пенсійному фонду, який розпочався 01 жовтня цього року, відповідно до Постанови КМУ від 16.09.2022 року за №1041. Так, до кінця року функції з призначення, нарахування і виплати житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива і скрапленого газу від органів соціального захисту населення мають бути передані до органів Пенсійного фонду України. В подальшому планується, що процеси призначення та виплати житлових субсидій будуть відбуватися в автоматичному режимі, а заявку на надання відповідної послуги можна буде сформувати в електронному кабінеті ПФУ.

Повідомлялося, що нарахування та виплата житлових субсидій у вересні-жовтні 2022 року вже успішно відбулися. Зокрема, за вересень субсидії на оплату житлових субсидій були нараховані органами соцзахисту населення на суму понад 635 млн гривень. Ці кошти було профінансовано Пенсійному фонду України для подальшого перерахування  отримувачам. Пенсійний фонд України провів виплати субсидій в установленому порядку через банківські рахунки та відділення Укрпошти одночасно з виплатою пенсій за жовтень.

«Зараз ми працюємо над укомплектуванням структурних підрозділів, зокрема, в регіонах, щоб з грудня мати достатній штат для того, щоб належним чином забезпечити приймання документації, нарахування субсидій, їх виплату. Пріоритет при формуванні підрозділів, що займатимуться питаннями субсидій, надаватиметься працівникам управлінь соцзахисту, адже вони мають відповідний досвід та знання. До роботи в структурних підрозділах ПФУ планується долучити близько 1800 додаткових працівників, – зазначив у своєму виступі Голова Пенсійного фонду України Євгеній Капінус. – Передача функцій адміністрування житлових субсидій та пільг Пенсійному фонду ніяким чином не позначиться на громадянах. Люди отримують лише додаткові можливості, зокрема, в тих регіонах, де ведуться активні бойові дії. Там, де сьогодні місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування не можуть за територіальним принципом  здійснювати перепризначення, ми будемо реалізовувати ці функції в повній мірі завдяки принципу екстериторіальності».

Комітет взяв до уваги інформацію щодо стану готовності системи виплати громадянам житлових субсидій на оплату житлово-комунальних послуг в зимовий період. Народні депутати України – члени Комітету визнали роботу ЦОВВ та ПФУ в частині надання громадянам України безповоротної адресної державної соціальної допомоги у вигляді житлових субсидій ефективною. «Ми почули, що пенсійна система готова до роботи, ми в це віримо, бо там працюють фахові люди. Зауважень обмаль», – зауважив Перший заступник Голови Комітету Михайло Цимбалюк.

«Застосування принципу екстериторіальності, верифікація, внутрішній аудит – те, що зараз налагоджено в Пенсійному фонді, зокрема, при Євгенію Капінусу, якому я щиро вдячна, характеризують нас як сучасну цивілізовану державу», – додала Голова Комітету Галина Третьякова.

Комітет продовжить застосовувати контрольну функцію парламенту для аналізу ситуації в соціальній сфері в подальшому.

Джерело: Пенсійний фонд України

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»