• Посилання скопійовано

Мінімум три місяці підготовки для мобілізованих без військового досвіду: новий законопроєкт

В Україні пропонують запровадити мінімальний термін підготовки для мобілізованих, які не мають військового досвіду чи давно служили в армії. Це передбачено законопроєктом №9050

Мінімум три місяці підготовки для мобілізованих без військового досвіду: новий законопроєкт

Після початку повномасштабної рашистської агресії проти України є чимало сигналів про те, що мобілізованих, які не мають жодного досвіду військової служби або давно служили в армії (і, відповідно, втратили професійні навички, потребують оновлення відповідних знань тощо), доволі швидко направляють до військових підрозділів, які перебувають у зоні бойових дій. Як наслідок, непідготовлені новобранці нерідко стають простими «мішенями» для ворогів. Для прикладу трагедія, яка нещодавно сталася з мешканцем Тернополя: його мобілізували, вручивши повістку на вулиці, і незабаром він, не маючи військового досвіду, вже був у зоні бойових дій, де й загинув через місяць після вручення повістки.

З огляду на це, 22 лютого 2023 року у ВРУ зареєстровано законопроєкт №9050 «Про внесення змін до статті 39 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу» щодо мінімального терміну військової підготовки мобілізованих». 

Змінами уточнюється, що мобілізовані, які до мобілізації не мали досвіду проходження військової служби або навчальних зборів за відповідною військово-обліковою спеціальністю, можуть бути направлені у зону бойових дій та допущені до виконання бойових завдань після не менше ніж трьох місяців підготовки за відповідною військово-обліковою спеціальністю (або швидше – за добровільної письмової згоди мобілізованого).

Мобілізовані, які протягом останніх п’яти років до мобілізації не мали досвіду проходження військової служби або навчальних зборів за відповідною військово-обліковою спеціальністю, можуть бути направлені у зону бойових дій та допущені до виконання бойових завдань після не менше ніж одного місяця підготовки за відповідною військово-обліковою спеціальністю (або швидше – за добровільної письмової згоди мобілізованого).

У разі прийняття цей Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

 

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»