• Посилання скопійовано

Правила обміну ламп розжарювання на LED-лампи змінюються

Для попереднього замовлення ламп слід дізнатися про наявність відділення Укрпошти у переліку доступних відділень у застосунку Дія. Якщо відділення є у списку, можна зареєструватися і, подавши заявку, обміняти лампи, коли вони надійдуть саме до цього відділення

Правила обміну ламп розжарювання на LED-лампи змінюються

Міністерство економіки України розповідає, що в Україні триває програма безкоштовного обміну ламп розжарювання на LED-лампи, впроваджена Урядом та ЄС. Вже близько трьох мільйонів громадян скористались можливістю безкоштовного обміну.

Загалом програма охопила 23 тисячі населених пунктів, включаючи деокуповані території та прифронтові регіони України. З початку старту програми майже 3 млн жителів нашої країни обміняли у відділеннях Укрпошти близько 14 млн ламп. 

Станом на 22 березня в усіх населених пунктах доступно ще 11 млн ламп, які можуть забезпечити 2,2 млн домогосподарств.

«Ми бачимо високі темпи обміну ламп, які були на початку реалізації програми, а зараз вони потроху прогнозовано скорочуються. Я закликаю громадян, які ще не скористались пропозицією Уряду замінити застарілі лампочки на нові світлодіодні, які у 8 разів економлять енергію, прийти на Укрпошту і долучитись до обміну. Таким чином ви підтримаєте енергетичний фронт країни, адже обмін проводиться саме задля зниження навантаження на енергомережі. Програма буде діяти до кінця травня», – заявила Перший віцепрем’єр-міністр – Міністр економіки України Юлія Свириденко.

У Мінекономіки нагадали, що заміна великої кількості  старих ламп розжарювання на сучасні економні діодні лампи має суттєво зменшити навантаження на енергосистему, яка постраждала від російських ракетних обстрілів.

Найбільш активними в обміні ламп є мешканці Київщини – тут обміняли вже майже 2 млн штук, на Дніпропетровщині кількість обміняних ламп становить 1,4 млн, Львівщині – 1,1 млн, на Харківщині – 860 тис., Одещині 810 тис., Вінниччині 730 тис., на Черкащині – 510 тис.

Але треба мати на увазі, що Укрпошта з 22 березня скорочуватиме кількість відділень, де можна буде обміняти старі лампи розжарювання на економні енергозберігаючі LED-лампи. Це відбувається через скорочення попиту населення в деяких відділеннях – саме вони повернуться до звичайного формату роботи і надаватимуть тільки поштові та фінансові послуги. Центральні відділення та ті, де обмін ламп проходить активно, і далі видаватимуть світлодіоди.

У найвіддаленіших селах, які до проєкту обміну долучилися нещодавно, обмін триватиме до кінця квітня. А вже з 1 травня обміняти старі лампи розжарювання на світлодіоди можна буде у 23 відділеннях у містах-мільйонниках та обласних центрах країни, де все ще зберігається високий попит і потреба.

Українцям, які хочуть зробити попереднє замовлення ламп, варто звернути увагу на наявність відділення Укрпошти у переліку доступних відділень у застосунку Дія. Якщо відділення є у списку, мешканці міст, смт та сіл, у яких наявні автоматизовані відділення Укрпошти, зможуть зареєструватися і, подавши заявку, обміняти лампи, коли вони надійдуть саме до цього відділення. Для обміну потрібно мати паспорт, Ідентифікаційний код (РНОКПП) та лампи. Обміняти можна до 5 ламп старого зразку з будь-яким цоколем на таку саму кількість LED-ламп.

 

Довідково

Програма Обміну лампочок підтримана Європейським Союзом у відповідь на заклик Президента Зеленського та реалізується Міністерством економіки, Міністерством цифрової трансформації, АТ «Укрпошта» в усіх регіонах України, крім зони бойових дій та тимчасово окупованих територій. Програма, фінансована ЄС, є складовою підтримки Європейським Союзом українського енергетичного фронту як один із інструментів енергоефективності, який дозволить забезпечити баланс енергоспоживання в пікові години.

Джерело: Міністерство економіки України

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»