• Посилання скопійовано

Комітет ВРУ підтримав скасування Різдва 7 січня

Комітет з питань соцполітики рекомендував ВРУ прийняти законопроєкт №9431. Ним запропоновано перенести три свята на інші дати. Зокрема, 15 липня буде Днем Української Державності, 1 жовтня – День захисників і захисниць України, а 25 грудня – Різдво Христове

Комітет ВРУ підтримав скасування Різдва 7 січня

5 липня 2023 року відбулося чергове засідання Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, за підсумками якого народні депутати України - члени Комітету рекомендували Верховній Раді України прийняти 2 нові закони в соціальній сфері.

Першим Комітет розглянув проєкт Закону про внесення змін до статті 73 Кодексу законів про працю України за реєстр. №9431, поданий Президентом України Володимиром Зеленським як невідкладний.

Під час презентації проєкту Закону на засіданні Комітету член Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки та представник Президента в Конституційному Суді України Федір Веніславський повідомив, що потреба у внесенні змін до чинного Кодексу законів про працю України (далі - КЗпП), який, зокрема, визначає святкові неробочі дні в Україні, виникла у зв’язку з тим, що православна церква України 24 травня 2023 року на Архієрейському соборі затвердила повний перехід з 1 вересня 2023 року на новий - новоюліанський календар, за яким живе більшість православних церков світу. Цим календарем, зокрема, передбачено святкування Різдва Христового 25 грудня, а не 7 січня.

Зміна ж дати святкування Різдва Христового зумовлює необхідність перенесення дат святкування Дня Української Державності (з 28 липня на 15 липня), коли вшановується пам'ять видатного державотворця святого рівноапостольного князя Київського Володимира Великого, та Дня захисників і захисниць України (з 14 жовтня на 1 жовтня), яке пов'язане з українськими військовими традиціями вшанування Дня Покрови Пресвятої Богородиці.

Таким чином, законопроєкт за реєстр. №9431 пропонує визначити у КЗпП такі дати святкових неробочих днів:

  • 25 грудня - Різдво Христове;
  • 15 липня - День Української Державності;
  • 1 жовтня - День захисників і захисниць України.

Народні депутати України висловилися під час розгляду законопроєкту на його підтримку, зауважуючи, що росія тривалий час нав’язувала, в тому числі і українському народу, ідеологію дотримання юліанського календаря та святкування Різдва Христового 7 січня. «Хоча вся Європа і Сполучені Штати, майже все християнство світу відзначають Різдво 25 грудня», - зазначив Перший заступник Голови Комітету Михайло Цимбалюк.  

Тож ухвалення Закону дозволить відійти від російської ідеології та зміцнити українську традицію та національну єдність. «Законодавча ініціатива покликана системно підходити до розриву тих зв’язків, які використовувала країна-агресор для того, щоб нас нищити, знищувати нашу державність», - резюмував Федір Веніславський.

За підсумками обговорень Комітет вирішив рекомендувати Верховній Раді України прийняти ініційований Президентом України проєкт Закону за основу та в цілому як Закон.

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»