• Посилання скопійовано

Верифікація пацієнтів та лікарень: як Нацслужба здоров'я перевіряє дані оплати лікарняних і медпослуг

Реєстр пацієнтів на сьогодні містить понад 35 мільйонів записів, і щодня створюється понад 3 мільйони електронних медичних записів про пацієнтів. Щоб не загубитися в цьому морі, НСЗУ проводить перевірку даних

Верифікація пацієнтів та лікарень: як Нацслужба здоров'я перевіряє дані оплати лікарняних і медпослуг

Однією з основних функцій НСЗУ є забезпечення функціонування електронної системи охорони здоров'я (ЕСОЗ) – однією з найбільших систем в країні.

Реєстри ЕСОЗ містять велику кількість даних. Так, реєстр пацієнтів на сьогодні містить понад 35 мільйонів записів про пацієнта, реєстр медичних спеціалістів та працівників складається з понад 310 тисяч користувачів, які щодня генерують понад 3 мільйони електронних медичних записів про пацієнтів. На сьогодні загальна кількість електронних медичних записів становить понад 2 мільярди записів.

Всі ці дані зберігаються у структурованому вигляді для можливості подальшого використання для прийняття управлінських рішень. Наприклад, для здійснення прогнозування потреб населення в медичних послугах, формування сум договорів для закладів, здійснення оплат за договорами тощо.

Для того щоб ці дані могли бути якісно використані, вони мають бути актуальними і достовірними. Для цього НСЗУ здійснюються заходи з верифікації даних ЕСОЗ.

Верифікація – це комплекс заходів з порівняння, встановлення відповідності та підтвердження відомостей, що містяться у центральній базі даних, з відомостями, отриманими від органів державної влади, відомостями з державних електронних інформаційних ресурсів, іншими даними. 

Верифікація проводиться НСЗУ на постійній основі з різною періодичністю відповідно до типів даних та інформації, що верифікуються, а також інструментів, що застосовуються для її здійснення. Так, проводяться такі види верифікації стосовно таких даних:

  • пацієнт – проводяться дії стосовно активації і деактивації записів про пацієнта, зіставлення даних з даними ДРАЦСГ стосовно померлих осіб, виявлення та усунення дублів записів в системі тощо; 
  • медичний працівник – співставлення даних з даними ДРАЦСГ стосовно померлих осіб, перевірки інформації про трудові відносини;
  • заклад охорони здоров'я або аптека – перевірка даних про заклад з його статусом і даними в ЄДР, перевірка наявності чинної ліцензії на медичну практику чи право здійснення торгівлі лікарськими засобами;
  • медичні записи – встановлення коректності ведення тих чи інших медичних записів, здійснення перекриття медичних записів.

Всі ці заходи з верифікації здійснюються за розробленими процедурами, впровадженими інструментами та спеціалістами відповідної компетенції. 

Враховуючи, що обсяги даних в ЕСОЗ є найбільшим в країні, то і результати верифікації теж масштабні. Так, з 2019 року було:

  • верифіковано понад 12 тисяч закладів охорони здоров'я;
  • верифіковано понад 14 тисяч аптек та місць відпуску лікарських засобів;
  • деактивовано понад 2,7 мільйонів записів про померлих осіб;
  • проведено дедублікацію майже 1,7 мільйони записів.

Заходи з верифікації дозволяють отримувати дані ЕСОЗ, які є повними і достовірними. НСЗУ далі використовує ці дані для реалізації програми медичних гарантій – для формування договорів із закладами та оплату наданих ними медичних послуг пацієнтам тощо.

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»