• Посилання скопійовано

27 липня ВРУ змінила Бюджетний кодекс

Верховна Рада прийняла зміни до Бюджетного кодексу щодо передбачуваності бюджетної політики та посилення боргової стійкості

27 липня ВРУ змінила Бюджетний кодекс

27 липня 2023 року Верховна Рада прийняла проект змін* до Бюджетного кодексу України щодо забезпечення передбачуваності бюджетної політики та посилення боргової стійкості. Повідомляє Мінфін.

Даним Законом виконано зобов’язання Уряду за чотирма структурними маяками Меморандуму про економічну та фінансову політику від 19.06.2023 року.

Законопроектом внесено низку змін для посилення ролі Мінфіну, як органу відповідального за збалансованість і обґрунтованість показників бюджету при внесенні змін до закону про Державний бюджет України.

Окрім того, відновлено з 1 січня 2024 року дію норм Кодексу  щодо розроблення Стратегії управління державним боргом на середньостроковий період та складання Бюджетної декларації як документа середньострокового бюджетного планування, а також встановлено у 2023 році вимоги щодо граничного обсягу надання державних гарантій.

Важливо зазначити, що передбачуваність бюджетної політики та посилення боргової стійкості є одними з ключових умов чотирирічної програми розширеного фінансування (Extended Fund Facility - EFF) для України від МВФ.

Виконання взятих Урядом зобов’язань у частині змін до Бюджетного кодексу України сприятиме успішній реалізації програми розширеного фінансування (EFF) для України, що в загальному розмірі складає 15,6 млрд доларів США (11,6 млрд СПЗ) та розрахована на чотири роки.

Програма EFF спрямована на підтримку фіскальної, зовнішньої, цінової та фінансової стабільності, а також на підтримку поточного поступового економічного відновлення.

_______________

*проект Закону України  «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо забезпечення передбачуваності бюджетної політики та посилення боргової стійкості» (реєстр. № 9346-1 від 15.06.2023)

Джерело: Міністерство фінансів України

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»