• Посилання скопійовано

У Мінагрополітики обговорили умови надання грантів ВПО і ветеранам

За підсумками круглого столу в Мінагрополітиці планують розробити механізми для створення пільгових умов надання грантів внутрішньо переміщеним особам, підприємцям з деокупованих територій і ветеранам

У Мінагрополітики обговорили умови надання грантів ВПО і ветеранам

Реалізацію державної грантової програми єРобота та її доступність для внутрішньо переміщених осіб і ветеранів обговорили учасники круглого столу «Урядова грантова програма для створення та розвитку власного бізнесу: для мікро чи малого бізнесу, садівництва, тепличного господарства та переробних підприємств». Засідання відбулося під головуванням першого заступника Міністра аграрної політики та продовольства Тараса Висоцького.

Участь у засіданні взяли народні депутати України, представники Міністерства економіки, державного сектору, підприємці.

За словами Тараса Висоцького, грантова програма доступна для кожного бажаючого: як фізичної, так і юридичної особи. Умови і механізми отримання гранту нескладні. Зокрема, не обов’язково мати підприємницький досвід або працювати в сільськогосподарській сфері, щоб подати заявку на отримання гранту на розвиток садів і теплиць.

«Державна грантова програма – це допомога бізнесу і людям, бо одна з вимог – обов’язкове працевлаштування робітників. Також вона сприятиме розвитку економіки та гарантуватиме нашу продовольчу безпеку. З початку дії програми погоджено видачу грантів на сади і теплиці на понад 628 млн грн. Планується створити 1030 постійних і 14 413 сезонних робочих місць», – зазначив Тарас Висоцький.

Презентуючи програму з розвитку садів і теплиць, координатор Групи з питань впровадження програм підтримки сільського господарства Мінагрополітики Марія Дідух розповіла про механізми, умови та критерії надання грантів, а також контролю використання коштів. 

Як зазначила Марія Дідух, гранти надаються у розмірі не більше 70% вартості проєкту, але не більше 10 млн гривень. Заявник, своєю чергою, має профінансувати не менше 30% вартості проєкту власними або кредитними коштами.

Щоб отримати грант на сад, заявник повинен мати у власності земельну ділянку або договір про оренду не менше ніж на 7 років, площею від 1 до 25 га. Необхідна наявність системи зрошування та водозабору.

«Обов’язковою умовою є працевлаштування потрібної кількості працівників. Для садів – від 5 до 10 постійних і 125-425 сезонних робітників залежно від найменування насаджень. Для теплиць – не менше 14 осіб на один гектар», – зазначила Марія Дідух.

Контроль за реалізацією проєкту здійснює уповноважений банк протягом п’яти років для підприємців, які займаються садами, і трьох – теплицями.

Також на засіданні були представлені механізми отримання грантів за напрямами «Власна справа» та для переробних підприємств. Крім того, підприємці розповіли про успішну реалізацію проєктів із садівництва та теплиць.

За підсумками круглого столу будуть розроблені механізми для створення пільгових умов надання грантів внутрішньо переміщеним особам, підприємцям з деокупованих територій і ветеранам.

Довідково. Урядова грантова програма діє з 1 липня 2022 року і передбачає підтримку малого і середнього бізнесу. Серед її переваг – можливість для кожного бажаючого створити чи розвивати власний бізнес за напрямами «Своя справа»,  «Свій сад», «Своя теплиця», «Новий рівень».

Джерело: Прес-служба Міністерства аграрної політики та продовольства

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»