• Посилання скопійовано

COVID-19: що робити у разі підозри на захворювання і чи потрібна самоізоляція?

За перших симптомів COVID-19 рекомендовано одразу звертатися до сімейного лікаря або до найближчого медичного закладу, де можна отримати направлення на тестування

COVID-19: що робити у разі підозри на захворювання і чи потрібна самоізоляція?

Міністерство охорони здоров'я України розповідає, що у травні ВООЗ заявила, що пандемія COVID-19 більше не є надзвичайною ситуацією у сфері охорони здоровʼя. Та хвороба нікуди не зникла і залишається небезпечною для життя (особливо – людей із груп ризику). Водночас щеплення проти COVID-19, які знижують ризик тяжкого перебігу захворювання та його ускладнень, – безоплатні для кожного українця.

Та що робити, якщо ви підозрюєте у себе ковід? Нагадуємо правила поведінки.

За перших симптомів COVID-19 (температура, слабкість, ломота у мʼязах, втрата смаку або нюху, поява сухого кашлю, задишка) рекомендовано одразу звертатися до сімейного лікаря або до найближчого медичного закладу, де можна отримати направлення на тестування.

Право на безоплатне тестування має кожен громадянин України! Наразі доступні два типи тестів на COVID-19:

  • ПЛР-тест (найбільша чутливість в період між 7 і 14 днями після інфікування). Для дослідження береться мазок із носа і ротоглотки;
  • швидкий тест на визначення антигену SARS-CoV-2 (використовують на ранніх стадіях захворювання і виявляють у вірусі певний білок на основі зразка з носа або носоглотки). Його перевагою є швидке та легке виконання (результат готовий за 15–30 хв.).

Відповідно до стандартів, затверджених Міністерством охорони здоров’я, ПЛР-тестування на COVID-19 лікар обов’язково має призначати таким категоріям пацієнтів:

  • людям із підозрою на COVID-19;
  • людям з ознаками інших ГРВІ;
  • людям з ознаками вірусної пневмонії;
  • пацієнтам з позагоспітальною пневмонією;
  • контактним особам у разі появи симптомів, які не виключають COVID-19.

Першим трьом категоріям ПЛР-тестування призначають за умови, що їм не проводили скринінговий швидкий тест на визначення антигену SARS-CoV-2. Направлення на безоплатне тестування має надати сімейний лікар або (у разі його відсутності чи недосяжності) – лікар із найближчого медичного закладу.

Щодо самоізоляції, то її можна завершувати за відсутності симптомів через 5 днів з дати їхньої появи або з дати позитивного результату тестування. Якщо ж ви маєте COVID–19 і відчуваєте погіршення стану, зверніться до свого лікаря або (лише якщо потребуєте невідкладної допомоги) викликайте «швидку». Зараз в Україні на стаціонарне лікування направляють пацієнтів середньої тяжкості та тяжких хворих, а рішення про госпіталізацію ухвалює лікар на основі проведеного обстеження.

Наприкінці жовтня в області було доставлено майже 50 тисяч доз вакцини проти COVID-19 для проведення безоплатних щеплень. Загалом в Україні доступні понад 3,3 млн доз вакцини трьох виробників: Janssen – від Johnson&Johnson, Comirnaty – від Pfizer, CoronaVac – від Sinovac Biotech. Також доступна вакцина проти COVID-19 Comirnaty для дітей з 5-річного віку.

Джерело: Урядовий портал

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»