• Посилання скопійовано

Коментар Національного банку щодо рівня інфляції у жовтні 2023 року

У жовтні 2023 року споживча інфляція в річному вимірі (р/р) надалі сповільнювалася – до 5,3% із 7,1% у вересні. У місячному вимірі ціни зросли на 0,8%

Коментар Національного банку щодо рівня інфляції у жовтні 2023 року

Нацбанк розповідає, що у жовтні 2023 року споживча інфляція в річному вимірі (р/р) надалі сповільнювалася – до 5,3% із 7,1% у вересні. У місячному вимірі ціни зросли на 0,8%. Про це свідчать дані, опубліковані Державною службою статистики України.

Фактичні темпи зростання цін відповідали траєкторії прогнозу Національного банку, опублікованому в Інфляційному звіті за жовтень 2023 року. Проте базова інфляція сповільнювалася дещо швидше, ніж очікувалося, насамперед за рахунок цінової динаміки на одяг та взуття. 

 

Ціни на сирі продукти харчування знизилися на 3,3% р/р

Тривало здешевлення фруктів передусім на тлі здешевлення цитрусових та сповільнення зростання цін на екзотичні фрукти. Темпи падіння цін на овочі  залишалися значними. Це було зумовлено передусім хорошим врожаєм більшості їх видів завдяки як сприятливим погодним умовам, так і нарощуванню обсягів виробництва окремими регіонами. Надалі дешевшали крупи та борошно, відображаючи низькі експортні ціни та збільшення виробництва. Вартість яєць у річному вимірі знизилася унаслідок відновлення обсягів виробництва та під впливом бази порівняння, проте зниження цін на яйця стримувалося збільшенням їх експорту. Пригальмувало здорожчання свинини завдяки зростанню пропозиції порівняно з минулим роком та її переважанням над попитом.

 

Зростання адміністративно регульованих цін сповільнилося до 11,1% р/р

Подорожчання алкогольних напоїв вчергове пригальмувало завдяки повільнішому зростанню виробничих витрат на тлі тиску з боку тіньової пропозиції. Мораторій на підвищення низки тарифів на житлово-комунальні послуги для населення й далі стримував адміністративну інфляцію. Натомість дещо пришвидшилося зростання цін на транспортні послуги з огляду на відновлення зростання цін на пальне. 

 

Зростання цін на пальне пришвидшилося ‒ до 9,7% р/р

Пальне у жовтні дорожчало вищими темпами на тлі зростання світових цін на нафту в попередні місяці та логістичних труднощів при перетині кордону.

 

Базова інфляція у жовтні знизилася до 6,8% р/р із 8,4% р/р у вересні

Подорожчання оброблених продовольчих товарів і надалі сповільнювалося (до 8,5% р/р). Така динаміка пояснюється подальшим зниженням тиску з боку витрат бізнесу, насамперед завдяки дешевшій харчовій сировині, стійкій ситуації на валютному ринку, а також оптимізації виробничих і логістичних ланцюгів. Зменшення обсягів експорту соняшникової олії, окремих молочних та м’ясних продуктів, насамперед масла та курятини, зумовило сповільнення зростання цін на м’ясні, молочні та олійні продукти. Повільніше дорожчали хліб та борошняні вироби, а також продукти, що мають значну частку імпорту в собівартості.

Зростання цін на непродовольчі товари також сповільнилося (до 1,7%) завдяки курсовій стійкості. Зокрема, тривало поглиблення падіння цін у річному вимірі на електроніку, побутову техніку, одяг та взуття. Крім того, повільнішими темпами дорожчали товари особистого догляду, ліки, меблі, товари для дому, автомобілі тощо.

Темпи зростання вартості послуг вчергове знизилися (до 11,7% р/р). Послуги кафе і ресторанів дорожчали повільніше під впливом зменшення тиску з боку витрат на продовольчу сировину. Пригальмувало подорожчання медичних, ветеринарних, фінансових послуг, інтернету, салонів краси. Вартість послуг готелів зростала очікувано меншими темпами внаслідок вичерпання ефекту рекордно теплої погоди. Натомість дорожчала оренда житла, ймовірно через міграційні процеси, а також вартість послуг ремонту житла, зокрема під впливом дефіциту кваліфікованих кадрів.

Інфляція надалі сповільнювалася насамперед завдяки подальшому розширенню пропозиції продуктів харчування та збереженню стійкої ситуації на валютному ринку. Для утримання помірної інфляції НБУ й надалі забезпечуватиме достатню привабливість гривневих активів та зберігатиме активну присутність на валютному ринку.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»