• Посилання скопійовано

Базову підтримку з ментального здоровʼя можна отримати у сімейного лікаря, – Мінреінтеграції

Станом на початок 2024 року майже 70 тисяч медичних працівників пройшли навчання за програмою ВООЗ mhGAP і можуть допомагати в питаннях ментального здоров’я

Базову підтримку з ментального здоровʼя можна отримати у сімейного лікаря, – Мінреінтеграції

Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України розповідає, що станом на початок 2024 року майже 70 тисяч медичних працівників пройшли навчання за програмою ВООЗ mhGAP і можуть допомагати в питаннях ментального здоров’я. Серед них – 16 тисяч сімейних лікарів.

Завдяки цьому кожен може отримати базову підтримку, пов’язану із ментальним здоров’ям, безоплатно у закладі первинної медичної допомоги. Тобто необов’язково відразу шукати психіатра або витрачати кошти на приватного психолога. Можна спочатку проконсультуватися із сімейним лікарем.

Сімейний лікар, який пройшов навчання mhGAP, не стає психіатром, психотерапевтом, психологом. Якщо він бачить, що ситуація вимагає залучення вузьких спеціалістів, то направляє пацієнта до них.

Ви можете обговорити із сімейним лікарем такі стани: порушення сну, тривала відсутність апетиту, тривога, нав’язливі думки про те, що може статися щось погане.

Послуга є абсолютно безкоштовною, адже надається у межах Програми медичних гарантій.

Наразі вже понад 850 закладів первинної медичної допомоги мають відповідний контракт із Національною службою здоровʼя України. Переглянути їх можна на інтерактивній мапі.

Аналогічні дані допоможуть знайти оператори гарячої лінії НСЗУ. Для цього необхідно зателефонувати за номером: 16-77.

Навіть якщо ваш сімейний лікар не проходив навчання за програмою mhGAP, ви все одно можете до нього звернутися. Він знайде в системі фахівця, який зможе вам допомогти.

Інтеграція послуги з ментального здоров’я в систему первинної медичної допомоги є компонентом пріоритетного проєкту МОЗ у межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я – ініціативи Першої леді Олени Зеленської. Комунікаційний супровід реалізується за підтримки ВООЗ, Уряду Канади, Міжнародного медичного корпусу.

Джерело: Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»