• Посилання скопійовано

З якою метою в Україні планують впровадити сертифікат захисника?

За позицією Арахамії, впровадження сертифіката захисника дасть можливість спланувати навчання новобранців, хвилі мобілізації та демобілізації. Докладніше про це – у новині

З якою метою в Україні планують впровадити сертифікат захисника?

Сертифікат захисника може стати альтернативою роботі представників територіальних центрів комплектування на вулиці.

Про це заявив народний депутат, голова парламентської фракції «Слуга Народу», член Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Давид Арахамія.

«Робота ТЦК на вулицях не влаштовує людей. Ми це знаємо, тому шукали альтернативний шлях, яким чином зробити так, щоб на вулицях не ловили людей, а проводили заплановану мобілізацію. Це стосується не лише цієї хвилі, а й будь-якої іншої можливої наступної хвилі. Для цього треба мати дані в одній системі. Ми вже ухвалили законопроєкт №10062, який дозволяє зібрати в реєстрі «Оберіг» усю інформацію про всіх військовозобов’язаних. Вони мають потрапити в реєстр й отримати так званий сертифікат захисника», – зазначив політик.

Він нагадав, що під час пандемії COVID-19 в Україні запровадили згенерований сертифікат, який засвідчував факт вакцинації.

«Приблизно таким чином діятиме й сертифікат захисника, який можна буде завантажити через інтернет або ж отримати в ЦНАПі чи ТЦК. Це потрібно для того, щоб ми зрозуміли, скільки взагалі є людей, які теоретично можуть бути призвані. Після цього можна спланувати так звану smart-мобілізацію, яка дозволяє чітко вказати людині, коли вона може бути призвана. Поки держава не володіє достатніми даними, щоб спланувати хвилі мобілізації та демобілізації, хвилі навчання новобранців, адже є певні обмеження, скільки навчальні центри можуть одночасно готувати мобілізованих осіб», – пояснив парламентарій.

За його словами, між першим та другим читанням триватиме пошук балансу в нормах законопроєкту.

«Ми будемо розмовляти всередині парламенту між фракціями, і, думаю, зрештою знайдемо компромісне рішення, яке дозволить стимулювати людей до мобілізації, а також карати за ухиляння», – зауважив народний депутат.

Він наголосив, що нині в українській армії гостро стоїть питання некомплектності бригад, а воїни на передовій дуже чекають на закон про мобілізацію, адже йдеться про підкріплення для них.

«Ми не можемо відкласти законопроєкт і покинути хлопців на передовій, бо виникають ризики прориву фронту», – підсумував Давид Арахамія.

Джерело: Верховна Рада України

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»