• Посилання скопійовано

Мінсоцполітики розробило новий інструмент підтримки ВПО

Розроблено новий інструмент підтримки – субсидію на оренду житла. Особливість субсидії – це те, що її розмір враховуватиме вартість оренди у певному регіоні або населеному місті країни

Мінсоцполітики розробило новий інструмент підтримки ВПО

Для багатьох українців, які через війну стали внутрішньо переміщеними особами, найболючішим залишається питання пошуку житла. Частина ВПО проживає у спеціально облаштованих місцях компактного проживання (модульні містечка, гуртожитки тощо), хтось знайшов прихисток у друзів чи родичів. Проте з різних причин хтось не може або не хоче там проживати, а комусь приймаюча громада не може забезпечити таке тимчасове житло. Для вирішення цієї проблеми Міністерство соціальної політики розробило новий інструмент підтримки – субсидію на оренду житла. Плануємо реалізувати його в рамках експериментального проекту протягом двох років.

Особливість субсидії – це те, що іі розмір враховуватиме вартість оренди у певному регіоні або населеному місті країни. Адже ціна на оренду у Киіві, Миколаіві, на Закарпатті чи у невеликому населеному пункті суттєво відрізняється. 

Так,  за даними дослідження, проведеного аналітичною компанією CEDOS за підтримки Ради Європи на замовлення Мінсоцполітики, ціни на житло в Києві на 22% (до 8,4 тис. грн за однокімнатну квартиру) вищі за середні по країні, у Миколаєві та Миколаївському регіоні – нижчі на 30-35% (не перевищують 4,5 тис. грн), а на Закарпатті – вищі у 2,5 раза порівняно з середніми по країні (сягаючи 17 тис. грн за однокімнатну квартиру). Найнижчі ціни в Чернігівському, Сумському, Харківському та Херсонському регіоні і становлять в діапазоні від 2,8 тис. грн до 4,4 тис. грн за однокімнатну квартиру, в обласних центрах у зазначених регіонах показник буде трохи вищим - від 3,2 тис. грн до 5 тис. грн за однокімнатну квартиру.

Отже, субсидія на оренду враховуватиме різницю у вартості житла.

Крім того, розмір субсидіі залежатиме від кількості осіб у складі домогосподарства, яке орендує житло; а також доходи домогосподарства і іі спроможність оплачувати рахунки за оренду самостійно. Чим нижчими є доходи, тим вищий відсоток вартості оренди буде покривати субсидія. 

На першому етапі запровадження субсидіі на оренду планується для внутрішньо переміщених осіб. У подальшому цей інструмент підтримки може бути і для інших громадян, які потребуватимуть такої допомоги від держави. 

Наразі цей проєкт рішення погоджується в Уряді та із зацікавленими органами влади. Мінсоцполітики очікує, що після затвердження відповідного рішення Уряду вже з червня ВПО зможуть скористатися новим інструментом підтримки. 

Джерело: Міністерство соціальної політики

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»