• Посилання скопійовано

Мінінфраструктури запланувало реформу автобусних пасажирських перевезень

За даними дослідження, у 2023 році 7,5 мільйона українців користувались автобусами для перетину кордону. 90% з них - жінки, третина їхали з дітьми. Ключова мета всіх змін – забезпечити якісний сервіс пасажиру та сприятливі умови для роботи легального бізнесу

Мінінфраструктури запланувало реформу автобусних пасажирських перевезень

Під час Форуму «З’єднуємо людей та міста» команда Міністерства презентувала нові підходи до міжнародних автобусних пасажирських перевезень. За даними дослідження, у 2023 році 7,5 мільйона українців користувались автобусами для перетину кордону. 90% з них - жінки, третина –  їхали з дітьми. 

Ключова мета всіх змін – забезпечити якісний сервіс пасажиру та сприятливі умови для роботи легального бізнесу. 

«Реформа, яку ми запускаємо сьогодні – насамперед про якісний сервіс, прогнозованість у перевезеннях та чесність до пасажира і держави. 

Дослідження, проведене за підтримки міжнародних партнерів, показало – чверть міжнародних перевезень становлять нелегали. Це означає, що пасажири не можуть бути впевнені у безпеці перевезення, а державний бюджет щороку недоотримує майже 500 мільйонів гривень.

Але наша задача полягає не у «закручуванні гайок», а у створенні умов для роботи бізнесу – без зайвої бюрократії і впливу людського фактору. 

Перший крок – цифровізація сервісів та послуг, а також змін до нормативно-правової бази», – наголосив віцепрем’єр-міністр з відновлення – Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

Реформа міжнародних автобусних перевезень складається як з продуктів та послуг для пасажира та перевізника, так і зі змін до профільних нормативних актів.

Зокрема, йдеться про: 

За допомогою цього порталу пасажири зможуть перевірити легальність маршруту, розклад руху, перевізника та купити квиток, в разі потреби – залишити зворотній звязок. З 22 березня портал доступний для тестування, протягом квітня до нього будуть інтегруватись перевізники, щоб можливість придбати квиток була доступна на більшість маршрутів. 

Кожен регулярний автобус матиме чіткий час перетину кордону відповідно до графіку руху. Це дозволить вчасно реагувати на виклики, які можуть трапитися на кордоні і не тримати людей в очікуванні перед пунктами пропуску. Водночас система автоматично перевіряє дозвільні документи, щоб попередити нелегальні перевезення. Слотування для автобусів вже доступне на трьох пунктах пропуску. Йдеться про «Ягодин – Дорогуськ», «Мамалига – Крива» та «Могилів-Подільський – Отач».

  • Онлайн-кабінет перевізника для відкриття міжнародних маршрутів

Кабінет вже доступний до внутрішнього тестування перевізниками. Ключова мета – замінити паперову та бюрократизовану процеду відкриття маршруту на швидку та повністю цифрову процедуру. 

  • Оновлення правил перевезень та спрощення доступу до ринку 

Передусім йдеться про зміни до профільного 75 Наказу Міністерства, наразі він вже перебуває на громадському обговоренні.

Проведення заходу стало можливим завдяки підтримці проєкту USAID/UK aid «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS» та проєкту USAID «Трансформація комунікацій» (TCA).

Джерело: Міністерство інфраструктури

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»