• Посилання скопійовано

Реформу МСЕК рекомендують підтримати у ІІ читанні

Законопроєктом №11225 передбачається можливість присутності на засіданні МСЕК адвоката особи, її законного представника та/або лікаря або фахівця з реабілітації у сфері охорони здоров’я

Реформу МСЕК рекомендують підтримати у ІІ читанні

24 жовтня 2024 року Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів провів чергове засідання у режимі відеоконференції.

Під час засідання Комітет схвалив порівняльну таблицю до проєкту Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення процедур проведення медико-соціальної експертизи (реєстр. №11225) та рекомендував Верховній Раді України прийняти його у другому читанні та в цілому.

Запропоновані проєктом зміни є вкрай важливими та нагальними вже сьогодні.

Вони пропонують нові точкові норми, які захищають права людини під час проходження медико-соціальної експертизи, що убезпечить людину від зловживань та свавілля зі сторони недоброчесних працівників МСЕК під час проходження експертизи.

Так, законопроєктом передбачається можливість присутності на засіданні медико-соціальної експертної комісії адвоката особи, її законного представника та/або лікаря або фахівця з реабілітації в сфері охорони здоров’я.

Надано право особі, адвокату чи її представнику здійснювати відео-, аудіофіксацію засідання медико-соціальної експертної комісії щодо особи з використанням технічних засобів.

Встановлено вимогу обов’язково надавати людині рішення медико-соціальної експертної комісії з мотивувальною частиною, обґрунтуванням такого рішення (наразі така норма в Законі відсутня).

Встановлено зобов’язання Кабінету Міністрів України встановити максимальні строки, протягом яких має бути проведене засідання медико-соціальної експертної комісії та прийняте рішення.

Також передбачено, зобов’язання Кабінету Міністрів України встановити перелік підстав, за яких засідання медико-соціальної експертної комісії проводяться в дистанційному форматі або організовуються виїзні засідання, або рішення приймаються заочно.

Виписано механізм оскарження рішення медико-соціальної експертної комісії.

Зобов’язання Кабінету Міністрів встановити перелік порушень, за вчинення яких члени медико-соціальної експертної комісії на певний строк позбавляються членства в комісіях всіх рівнів та права виконувати функції і брати участь у прийнятті рішень у сфері визначення інвалідності.

Проєктом Закону також передбачається, що медико-соціальну експертизу проводять медико-соціальні експертні комісії першого, другого та інших рівнів відповідно до розподілу, визначеного Кабінетом Міністрів України.

Михайло Цимбалюк, який був головою робочої групи з підготовки вказаного законопроєкту до другого читання, у своєму виступі зазначив: «У разі ухвалення вказаного законопроєкту – це буде перший крок щодо захисту громадянина, його соціальних прав під час проходження медико-соціальної експертизи, а також це дасть політичний сигнал щодо підготовки комплексного закону про реформування МСЕК».

Голова Комітету Галина Третьякова на засіданні Комітету також наголосила, що цим законопроєктом вирішено не всі питання щодо проходження МСЕК, разом з тим у ньому прописано багато нових правозахисних речей, як людина може обстоювати свої права.

Відеозапис засідання Комітету можна переглянути за посиланням.

Джерело: Верховна Рада України

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»