• Посилання скопійовано

Хто з малих агровиробників зможе отримати допомогу вже у жовтні?

Малі агровиробники, котрі подадуть заявки на допомогу у вересні, зможуть очікувати на виплати у жовтні

Хто з малих агровиробників зможе отримати допомогу вже у жовтні?

Про деталі і умови програми підтримки для малих агровиробників розповів заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Маркіян Дмитрасевич в ефірі «Суспільне спротив». Він зазначив, що вже понад 70 аграріїв подали заявку на отримання коштів. Нагадаємо, що за умовою програми, фінансування надається фермерам, які обробляють від 1 до 120 га сільськогосподарських угідь. Йдеться про допомогу в 3100 грн за один гектар, але не більше 372 тис. грн. А також 5300 грн за корову фермерам, які утримують від 3 до 100 тварин, але не більше 530 тис. грн.

«Прийом заявок вже розпочато. Основна умова участі в програмі – це реєстрація в державному аграрному реєстрі, який працює вже близько місяця. ДАР підтягує інформацію по ідентифікованих тваринах, а також дані з реєстру речових прав на земельні ділянки із державного земельного кадастру для того, щоб ми могли визначати: чи відповідає фермер тим критеріям, які встановлені програмою, чи ні», – пояснив заступник Міністра.

За його словами, програма розрахована на близько як 10 000 виробників сільськогосподарської продукції та 1200 фермерів, які утримують корів, із загальним охопленням у 32 тисячі тварини.

Маркіян Дмитрасевич закликав аграріїв реєструватися у ДАРі, зауваживши, що програма може мати своє продовження або розширення і єдиний спосіб отримати доступ до такої допомоги – це бути у ДАРі. «Для тих фермерів, які подадуть заявки у вересні, ми вже чекаємо у жовтні виплати», – підкреслив Маркіян Дмитрасевич.

 

Довідково

Розроблена програма підтримки відповідає найкращим європейським практикам, зокрема поширеному у ЄС механізму виробничих грантів (Production Grant Scheme, PSG).

Подати заявку на участь у програмі можуть фізичні та юридичні особи, а також фізичні особи-підприємці. Останній термін подачі заявок – 15 листопада 2022 року.

Перелік затверджених до виплати заявок формуватиметься на щомісячній основі, відтак перші виплати надійдуть фермерам вже наприкінці жовтня. Український державний фонд підтримки фермерських господарств (Укрдержфонд) є відповідальним за опрацювання заявок по Програмі та прийняття рішень по ним. Рішення про надання підтримки прийматиметься прозоро та відповідно до найкращих європейських практик.

Дія програми поширюється на усю Україну, окрім територій, які включені до переліку громад, що розташовані в районі проведення бойових дій, або які перебувають в тимчасовій окупації чи оточенні, затвердженого Мінреінтеграції.

Щоб подати заявку на участь у програмі підтримки, сільгоспвиробник має пройти реєстрацію у Державному аграрному реєстрі на платформі dar.gov.ua, перевірити усі офіційні дані про себе і свою діяльність, які автоматично підвантажаться з державних ресурсів, додати інформацію про свою діяльність, заповнити форму заявки онлайн та підписати її електронним цифровим ключем. Перебіг опрацювання заявки відображатиметься в електронному кабінеті фермера в режимі реального часу. Детальніше з умовами програми можна ознайомитись у Порядку, затвердженому Кабінетом Міністрів України.

Нагадуємо, 12 серпня Мінагрополітики за підтримки Євросоюзу запустило єдиний цифровий хаб для підтримки агровиробників – Державний аграрний реєстр. Реєстрація у ДАР відкрита для усіх бажаючих.

Доступ до ДАР: dar.gov.ua.

ДАР створений на виконання Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування Державного аграрного реєстру та удосконалення державної підтримки виробників сільськогосподарської продукції», постанови КМУ від 02.06.2021 р. №573 «Про функціонування Державного аграрного реєстру».

Протягом останніх трьох років Європейський Союз підтримує впровадження Державного аграрного реєстру в Україні. Завдяки технічній та фінансовій допомозі ЄС уряд розробив відповідне програмне забезпечення та провів два пілотних впровадження перед загальнонаціональним впровадженням у серпні 2022 року.

Джерело: Прес-служба Міністерства аграрної політики та продовольства

Рубрика: Суспільство і життя/Економіка

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Економіка»