• Посилання скопійовано

Незабаром влада відновить програму «Доступні кредити 5-7-9%» для аграріїв

Сольський повідомив, що найближчим часом уряд відновить пільгове кредитування для аграріїв у межах «5-7-9%». Уточнюється, що розмір гарантії буде на рівні 50% від суми кредиту

Незабаром влада відновить програму «Доступні кредити 5-7-9%» для аграріїв

Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський разом із заступниками зустрівся з аграріями окупованих та деокупованих територій України, аби обговорити їхні нагальні проблеми та потреби, а також напрацювати механізми шляхів їх вирішення.

Серед ключових труднощів, із якими наразі стикаються с/г виробники, – блокування податкових накладних; судові позови за нараховані комунальні послуги для підприємств, що опинилися під окупацією і реально ці послуги не споживали; отримання кредитування в межах «5-7-9», а також позови за непогашення кредитних заборгованостей; розмінування територій; зміни в оподаткуванні; невизначеність законодавства в аспекті колабораціонізму; бронювання працівників.

Як повідомив Микола Сольський, найближчим часом уряд відновить пільгове кредитування для аграріїв у межах «5-7-9». Розмір кредитної гарантії буде на рівні 50% від суми кредиту.

Щодо податкових і митних пільг, то, як наголосив Міністр, на розгляді Верховної Ради перебувають законопроєкти, що передбачають звільнення від оподаткування платників єдиного податку четвертої групи за земельні ділянки, що розташовані на територіях бойових дій та/або тимчасово окупованих територіях. А також  звільнення від сплати податку на нерухомість власників знищеного або пошкодженого майна внаслідок збройної агресії рф.

Крім того, за результатами обговорення фінансових проблем аграріїв Микола Сольський дав доручення організувати наради з керівництвом Нацбанку для обговорення конкретних кейсів, які були озвучені під час зустрічі.  

Щодо теми розмінування, то, за словами Міністра, за результатами консультацій із військовими на сьогодні пріоритетним регіоном із розмінування визначено Миколаївську область. Перелік із територій, які розміновуватимуть в першу чергу, формує ОВА, відтак сформовані заявки вона передає до Мінагрополітики й ДСНС. Наразі в першу чергу спеціалісти з розмінування працюють із 3 тис. га овочевих земель у регіоні. До процесу підключено 9 іноземних операторів та вітчизняних фахівців.

До того ж невдовзі стартує пілотний проект, який Мінагрополітики реалізовуватиме спільно з ФАО. Так, пілотною областю з розмінування в межах нього стане Харківська. Заявки прийматимуться через ДАР, анонс та всі подробиці щодо умов участі в програмі незабаром буде оприлюднено на сайті Міністерства.

Джерело: Прес-служба Міністерства аграрної політики та продовольства

Рубрика: Суспільство і життя/Економіка

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Економіка»