• Посилання скопійовано

Бізнес закликає запровадити в Україні страхування інвестицій

За позицією бізнесу, критично важливим для України є створення дієвого інструменту, який би дозволив страхувати інвестиції вітчизняних компаній. Для запуску такого механізму потрібно, аби ВРУ підтримала законопроєкт №9015

Бізнес закликає запровадити в Україні страхування інвестицій

Європейська Бізнес Асоціація розповідає, що в лютому цього року у ВРУ було зареєстровано законопроєкт №9015 щодо механізмів стимулювання експортної діяльності та страхування інвестицій в Україні від воєнних ризиків.

Європейська Бізнес Асоціація неодноразово наголошувала на важливості залучення інвестицій як від іноземних, так і від українських компаній для відбудови та відновлення України. Мало того, зі свого боку спільнота здійснює і конкретні кроки для залучення інвестицій. Так, минулого року ЕВА запустила свою екстратериторіальну одиницю – Global Business for Ukraine – аби об’єднувати глобальні компанії, стимулювати їх працювати з бізнесом з України та інвестувати в Україну вже нині.

Водночас необхідною передумовою для залучення таких інвестицій, особливо в період дії воєнного стану та в умовах активних військових дій, є їх страхування. Так, вже почали запускатися перші міжнародні програми, які можуть використовувати іноземні інвестори в разі, якщо вони приймуть рішення інвестувати в Україну, зокрема в Німеччині, Польщі, тощо. 

Разом з тим потенційні вітчизняні інвестори такими програмами, на жаль, скористатися не можуть. Тож  критично важливим для України є створення дієвого інструменту, який би дозволив страхувати інвестиції вітчизняних компаній. Для запуску такого механізму і було розроблено законопроєкт №9015. Він допоможе, по-перше, поставити у рівні умови українських інвесторів із зарубіжними, які мають нині можливість страхувати свої інвестиції в експортно-кредитних агенціях своїх країн або подібних міжнародних організаціях, у тому числі від воєнних ризиків. По-друге, спростить і пришвидшить процес відбору проєктів, бо MIGA і DFC, які заявили про подібні наміри, не мають представництв в Україні. А в Україні Експортно-кредитна агенція може виконувати цю роботу, працюючи як агент для них або страхувати самостійно та передавати у перестрахування ризики щодо таких інвестиційних проєктів. По-третє, надасть доступ до страхування середнім компаніям, які навряд чи зацікавлять міжнародних страховиків, натомість повністю відповідають профілю Експортно-кредитної агенції України. 

Тому Європейська Бізнес Асоціація підтримує такий законопроєкт та закликає народних депутатів Верховної Ради України якомога швидше розглянути цей законопроєкт. 

Джерело: Європейська Бізнес Асоціація

Рубрика: Суспільство і життя/Економіка

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Економіка»