• Посилання скопійовано

У законопроєкті про регулювання підприємницької діяльності збережені гарантії для аграріїв

У законопроєкті №6013 всі гарантії для фермерських господарств зберігаються. Законопроєктом передбачається усунення суперечностей, які існують між діючими ГКУ та ЦКУ, щоб позбутися застарілих форм на майно, які є рудиментами радянського союзу

У законопроєкті про регулювання підприємницької діяльності збережені гарантії для аграріїв

Міністерство аграрної політики та продовольства України розповідає, що у проєкті Закону України «Про особливості регулювання підприємницької діяльності у перехідний період» (№6013) всі гарантії для фермерських господарств зберігаються. Законопроєктом передбачається усунення суперечностей, які існують між діючими Господарським та Цивільним кодексами, щоб позбутися застарілих форм на майно, які є рудиментами радянського союзу.

Таку організаційно-правову форму, як фермерське господарство (ФГ), законопроєктом пропонується реорганізувати на пільгових умовах.

Про це журналістам розповіла заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Людмила Шемелинець.

Фермерські господарства фактично дублюють функції товариств з обмеженою відповідальністю (ТОВ) і фізичної особи - підприємця (ФОП).

Як зазначає заступник Міністра, законопроєкт пропонує застосувати однаковий підхід до всіх суб'єктів господарювання. Зокрема, суб'єкти підприємництва залежно від кількості працюючих та доходів від будь-якої діяльності за рік можуть належати до суб'єктів мікропідприємництва, суб'єктів малого підприємництва, суб'єктів середнього або великого підприємництва. Фермерських господарств як організаційно-правової форми не існуватиме.

«У законопроєкті визначені перехідні положення, які гарантують фермерським господарствам безболісний перехід до нової організаційно-правової форми. Протягом 5 років з дня набрання чинності законом ФГ матимуть можливість прийняти рішення щодо перетворення в господарські товариства або об'єднання з іншими», – підкреслила Людмила Шемелинець.

Як розповідає заступник Міністра, на час перехідного періоду законопроєктом, зокрема, пропонується:

  • при реорганізації кредитори не можуть вимагати забезпечення виконання зобов’язань шляхом укладення договорів застави чи поруки, дострокового припинення або виконання зобов’язань перед кредитором та відшкодування збитків;
  • господарське товариство (правонаступник ФГ) може використовувати ліцензії та інші документи дозвільного характеру, що отримані на ФГ, до закінчення їх строку дії;
  • право постійного користування земельними ділянками, набуте підприємствами на момент набрання Законом чинності, переходить до господарського товариства – правонаступника;
  • реєстраційні дії щодо перетворення ФГ у господарське товариство та адміністративні послуги, пов’язані із переоформленням документів дозвільного характеру, речових прав на майно, проводяться безоплатно.

Процес реорганізації ФГ у господарські товариства має пройти без додаткових проблем та значних фінансових витрат для їхніх власників.

Міністерство аграрної політики та продовольства продовжить пильно стежити за цим законопроєктом та захищати інтереси аграріїв.

 

Довідково

Фермерське господарство – це підприємницька діяльність громадян, що полягає у виготовленні товарної сільгосппродукції, здійсненні її переробки та реалізації з метою отримання прибутку.

Фермерське господарство може бути створене одним громадянином України або кількома громадянами України, які є родичами або членами сім’ї, відповідно до закону.

Створення фермерського господарства надає можливості фермерам виступати учасником ринкових відносин, виробляти та офіційно здійснювати продаж своєї продукції.

Правовий статус фермерського господарства визначений спеціальним Законом України «Про фермерське господарство».

Джерело: Урядовий портал

Рубрика: Суспільство і життя/Економіка

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Економіка»