• Посилання скопійовано

Уряд затвердив порядок складання звіту про викиди та перенесення забруднювачів і відходів

З 8 жовтня суб’єкти господарювання мають реєструвати свої установки та надавати дані про викиди та перенесення забруднювачів і відходів щодо кожного об’єкта, який вони експлуатують

Уряд затвердив порядок складання звіту про викиди та перенесення забруднювачів і відходів

Такий звіт щороку складатиме Міндовкілля відповідно до вимог Закону «Про Національний реєстр викидів та перенесення забруднювачів». Закон набере чинності вже 8 жовтня цього року. А відтак суб’єкти господарювання реєструватимуть свої установки та надаватимуть дані про викиди та перенесення забруднювачів і відходів щодо кожного об’єкта, який вони експлуатують. 

На підставі цих даних Міндовкілля складатиме звіт та публікуватиме його на власному сайті та Єдиному державному вебпорталі відкритих даних.

«Фактично сьогодні затверджено один з інструментів доступу громадськості до інформації про вплив забруднювачів на різні компоненти довкілля – воду, повітря, грунти. Це дозволить забезпечити право громадян на інформацію про стан довкілля в Україні та виконати наші зобов’язання за Оргуською конвенцією. Водночас ми зможемо обмінюватися актуальними, верифікованими даними з компетентним органам Європейського Союзу та скоординувати наші дії, інтегрувати нашу довкіллєву політику із європейською», – прокоментував Міністр Руслан Стрілець. 

З текстом Постанови №352 можна ознайомитися тут.

Зокрема, згідно зі схваленим Порядком, звіт міститиме інформацію про: 

  • сукупні викиди забруднювачів, 
  • джерела викидів, 
  • викиди в розрізі окремого виду забруднювача та окремого компонента довкілля, 
  • викиди, які сталися внаслідок аварії чи стихійного лиха, 
  • тенденції щодо зміни обсягів та видів забруднювачів протягом останніх трьох років тощо. 

Нагадаємо, Закон України «Про Національний реєстр викидів та перенесення забруднювачів» був прийнятий 20 вересня 2022 року на виконання Україною своїх міжнародних зобов’язань. 

Адже ще у 2016 році Україна ратифікувала Київський протокол Оргуської Конвенції, зобов’язавшись вести свою екологічну політику відкрито, взаємодіяти з громадянами та залучати їх до розв’язання екологічних питань. Створення національного РВПЗ було однією з висунутих міжнародним документом умов.

Реєстр стане єдиною державною онлайн системою даних про викиди та перенесення забруднюючих речовин. Крім того, національний реєстр інтегрують з відповідним Європейським реєстром. На виконання Закону «Про Національний реєстр викидів та перенесення забруднювачів» на початку квітня цього року Уряд схвалив законопроєкт, який встановить відповідальність за порушення підприємствами законодавства щодо реєстрації викидів та перенесення забруднювачів.

Джерело: Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України

Рубрика: Суспільство і життя/Економіка

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Економіка»