• Посилання скопійовано

Аграрії зможуть отримувати компенсації від держави за розмінування землі

Якщо аграрна або інша компанія через Prozorro закуповує послугу розмінування, отримує цю послугу та відповідний сертифікат від офіційно ліцензованого оператора, в такому разі держава повністю або частково компенсуватиме витрати

Аграрії зможуть отримувати компенсації від держави за розмінування землі

Нині, попри військову агресію рф, Україна і далі постачає продовольство до країн, які перебувають на межі голоду. Для подальшого забезпечення продовольчої безпеки надзвичайно важливим є розмінування сільськогосподарських земель, інформують у Комітеті з питань аграрної та земельної політики.

Так, за даними Мінекономіки держава компенсуватиие частину або повний обсяг витрат на розмінування земель стратегічних підприємств та сільськогосподарських земель. Такий підхід повинен суттєво прискорити очищення земель на тих ділянках, на яких це можливо. На теперішній час аграрії в Україні вже використовують 120 тис. га розмінованих земель.

Також зараз у міністерстві розробляється механізм компенсації аграріям та стратегічним підприємствам витрат за розмінування. Пропонується такий  підхід, що якщо аграрна або інша компанія через Prozorro закуповує послугу розмінування, отримує цю послугу та відповідний сертифікат від офіційно ліцензованого оператора, в такому разі держава повністю або частково компенсуватиме витрати. Пілотний конкурс із продажу послуг розмінування вже відбувся на Житомирщині. Держава зекономила 100 тисяч гривень бюджетних коштів.

Зазначається, що в бюджеті на 2024 рік закладено на потреби гуманітарного розмінування 2 млрд грн. Кошти планується спрямувати на підтримку сільгосппідприємств, які купуватимуть послуги з розмінування через аукціон. Це стимулюватиме розвиток ринку послуг та в підсумку пришвидшить розмінування країни.

Окремо було проінформовано, що на жовтень призначено міжнародну донорську конференцію щодо гуманітарного розмінування в Україні, яка має відбутися в Хорватії. За результатами цієї конференції Уряд країни планує залучити додаткові кошти на гуманітарне розмінування.

Джерело: Верховна Рада України

Рубрика: Суспільство і життя/Економіка

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Економіка»