• Посилання скопійовано

Який стан роботи малого бізнесу під час війни?

Наразі 45% малих СГ працюють у повному обсязі. Інші 48% працюють з обмеженнями, і тільки 7% не працюють. Водночас повністю виконують свої зобов’язання щодо виплати зарплати 63%, а фінпідтримку ЗСУ та населенню надають 53% респондентів

Який стан роботи малого бізнесу під час війни?

Нова хвиля щоквартального опитування Європейської Бізнес Асоціації «МСБ в умовах війни» демонструє, що кількість компаній, які виплачують заробітну плату працівникам у повному обсязі та підтримують фінансово ЗСУ і гуманітарні проєкти, нині є більшою за кількість тих, хто відновив свою повноцінну роботу.

Наразі майже половина опитаних підприємців, об’єднаних проєктом Unlimit Ukraine, а саме 45% працюють у повному обсязі. Інші 48% працюють з обмеженнями, і тільки 7% не працюють. Водночас повністю виконують свої зобов’язання щодо виплати заробітної плати 63%, а фінансову підтримку Збройним силам та населенню надають 53% респондентів.

Попри те, що кількість компаній, що повністю виплачують заробітну плату, зросла за останні три місяці з 56% до 63%, на ринку праці зберігаються і деякі негативні тенденції. П’ята частина респондентів скорочує розмір зарплати, а 3% не має змоги виплачувати взагалі. На додачу 17% опитаних вдаються до скорочень персоналу.

Водночас МСБ нарощують підтримку Збройних сил і населення – 53% допомагають фінансово (48% у ІІІ кварталі) та допомогу власним працівникам, залученим до оборони країни – 24% (19% у ІІІ кварталі). Також 28% допомагають власною продукцією, а 26% – надають послуги.

З 37% до 41% за останні три місяці зросла кількість компаній, в яких є мобілізовані до лав ЗСУ працівники. Зокрема, у 26% їхня кількість становить до 10% від військовозобов’язаних працівників компанії, у 8% сягає 10-20%, у 6% – 20-30% й у 1% – 30-40%. Водночас п’ята частина респондентів (21%) повідомляє, що серед мобілізованих є критичні для роботи їхньої компанії спеціалісти, зокрема керівники компаній, технологи, інженери, механіки, оператори на виробництві, бухгалтери.

На тимчасово окупованих територіях залишились активи у 9% опитаних нами підприємців. Здебільшого це земельні ділянки, офісні та виробничі приміщення, товар та обладнання, автотранспорт.

Третина опитаних нами підприємців, зокрема 33%, взагалі не має фінансових резервів, що дещо більше за показник третього кварталу (28%). П’ята частина підприємців (20%) має резерви на кілька місяців, 15% – на пів року, 28% – на рік та більше. І тільки 2% мають резерви на один місяць.

Близько третини підприємців, а саме 28%, повідомляють, що їхній бізнес поніс втрати безпосередньо внаслідок бойових дій. Загалом втрати від війни бізнес оцінює таким чином: 59% повідомляють про втрати до 50 тис. доларів, 7% – в діапазоні 50-100 тис. доларів і 21% – більше 100 тис. доларів.

«Попри те, що тенденція до відновлення роботи малого бізнесу є позитивною, ми бачимо, що менше половини опитаних компаній змогли повернутися до повноцінної роботи. У цьому контексті дуже актуальною є державна підтримка та безпосередньо від міжнародних партнерів, що підтверджується й іншими дослідженнями Асоціації. Гранти, доступні умови кредитування та належне інформування про інші можливості підтримки дали б змогу відновитися більшій кількості підприємців».

Анна Дерев'янко
Виконавча директорка Європейської Бізнес Асоціації

Довідково:

Опитування проводилося з 20 до 31 жовтня серед фізичних осіб - підприємців, що є учасниками проєкту з підтримки малого та середнього бізнесу від Європейської Бізнес Асоціації Unlimit Ukraine. В опитуванні взяли участь 86 підприємців.

Джерело: Європейська Бізнес Асоціація

Рубрика: Суспільство і життя/Економіка

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Економіка»