• Посилання скопійовано

Зменшення перевірок контролюючих органів та сприяння ЗЕД: у ВРУ напрацьовують зміни

У ВРУ напрацьовуються ініціативи, спрямовані на зменшення перевірок бізнесу і сприяння зовнішньоекономічній діяльності наших підприємців. Але чіткості в цьому питанні поки що немає

Зменшення перевірок контролюючих органів та сприяння ЗЕД: у ВРУ напрацьовують зміни

Комітет із питань економічного розвитку активно працює над низкою законодавчих ініціатив, які передбачають впровадження якісних і справедливих правил гри для бізнесу в Україні. Передовсім це стосується питань ліцензування, різноманітних перевірок, а також зовнішньоекономічної діяльності тих підприємців, які вирішили спробували себе на відкритих для нас ринках. Остання сфера зараз набула особливої актуальності в Україні.

Про це розповів народний депутат, заступник голови парламентського Комітету з питань економічного розвитку Олексій Мовчан.

«Наразі є зареєстровані відповідні законодавчі ініціативи: частина з них урядові, а частина – депутатські. Деякі з них потребують доопрацювання. Важливою особливістю є те, що на період війни в Україні запроваджується декларативний принцип для продовження дозволів та ліцензій. Процедура не потребує якогось додаткового рішення від повноважного органу. Що стосується перевірок, то законопроєкт №5837 пропонує впровадження механізму цивільно-правового страхування. Тобто підприємець не чекає на перевірку, а декларує відповідність вимогам і страхує свою діяльність», – пояснив парламентарій.

За його словами, зменшення перевірок розвантажують контролюючі органи. І такий підхід стосується різних видів бізнесу, за винятком особливо небезпечних, де є ризики для життя і здоров’я людей.

«Окремий блок ініціатив стосується зовнішньоекономічної діяльності. Експорт – це сьогодні «кров» нашої економіки й це завжди про майбутнє. Відповідно, законопроєкт №5167 передбачає спрощення процедур отримання експортних ліцензій на різні види продукції», – зазначив політик.

Він також додав, що загальна якість законодавства та євроінтеграційні кроки України позитивно впливають на бізнес.

«Наприклад, ми говоримо про криміналізацію контрабанди. Це питання буде незабаром винесене на розгляд у зал Верховної Ради в другому читанні, оскільки це частина наших євроінтеграційних зобов’язань. Це позитивно впливатиме на наше бізнес-середовище, адже контрабанда створює дисбаланс. Те ж стосується судової реформи, оскільки це захист прав власності та прав підприємців», – наголосив народний депутат.

Джерело: Верховна Рада України

Рубрика: Суспільство і життя/Економіка

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Економіка»