Міністерство аграрної політики та продовольства України розповідає, що Кабінет Міністрів України прийняв розпорядження «Про схвалення Стратегії продовольчої безпеки України на період до 2027 року та затвердження операційного плану заходів з її реалізації».
Стратегія продовольчої безпеки України до 2027 року містить три ключові цілі:
- Наповнення ринку агропродукції. Передбачено підтримку виробників, зокрема органічної продукції. Поступове заміщення імпорту і відновлювлення підприємств харчової промисловості.
- Забезпечення доступності продовольства для всіх груп населення України. Зменшення частки продовольства у структурі витрат українців.
- Посилення продовольчої безпеки. Наповнення державних резервів продуктами, створення системи моніторингу продовольчої безпеки, пріоритетне розмінування сільгоспземель, адаптації до змін клімату та інше.
Досягнення визначених Стратегією цілей передбачається двома етапами:
Перший етап (2024 – 2026 роки) – формування та здійснення заходів підтримки виробників, спрямованих на розвиток галузей агропромислового комплексу, зокрема виробників органічної продукції.
Другий етап (протягом 2027 року) – відновлення підприємств харчової промисловості на рівні об’єднаних територіальних громад, адміністративно-територіальних одиниць та держави в цілому.
Реалізація Стратегії дасть можливість сформувати стійку до загроз систему продовольчої безпеки держави; створити умови для продовольчої незалежності країни і сталого розвитку аграрного сектору економіки; забезпечити повноцінний доступ населення до безпечних харчових продуктів у достатній кількості.
Стратегію розроблено Міністерством аграрної політики та продовольства України з метою реалізації Стратегії національної безпеки України, затвердженої Указом Президента України від 14.09.2020 №392, та на виконання Указу Президента України від 30.09.2019 №722 «Про Цілі сталого розвитку України на період до 2030 року».