• Посилання скопійовано

Госпсуб’єкти, які застосовують РРО з контрольною стрічкою в електронній чи друкованій формі, подають до 01.01.2013 року до ДПС інформацію про обсяг розрахункових операцій добровільно

Лист ДПС України від 28.12.11 р. №10653/7/22-1317/321

Нагадаємо, що Законами від 02.12.2010 р. № 2756-VI та від 07.07.2011 р. № 3609-VI було внесено деякі зміни до Закону про РРО, якими госпсуб’єктам дозволено використовувати РРО, що створюють контрольну стрічку в електронній формі.

При цьому, згідно з п. 8 Прикінцевих положень Закону про РРО з 1 грудня 2011 р. розпочалась первинна реєстрація РРО, які створюють контрольну стрічку в електронній формі, після підтвердження їх відповідності за результатами перевірки щодо створення контрольної стрічки в електронній формі. Вимоги щодо створення контрольної стрічки в електронній формі в РРО та модемів для передачі даних встановлюються ДПСУ згідно з технологією, розробленою НБУ та погодженою ДПСУ (ч.5 ст.13 ЗУ про РРО).

З 01.01.2012 р. госпсуб’єкти, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг зобов’язані також подавати до органів ДПС звітність, пов’язану із застосуванням реєстратора розрахункових операцій та розрахункових книжок, не пізніше 15 числа наступного за звітним місяця у разі, якщо цим пунктом не передбачено подання інформації по дротових або бездротових каналах зв’язку.

Госпсуб’єкти, які використовують РРО, зобов’язані з 01.01.2012 р. передавати до органів ДПС електронні копії розрахункових документів і фіскальних звітних чеків або інформацію про обсяг розрахункових операцій, виконаних у готівковій та/або безготівковій формі, по дротових або бездротових каналах зв’язку у порядку, що базується на технології, розробленій НБУ та погодженій ДПУ.

Водночас, ДПСУ повідомляє, що розглянула та погодила розроблені Мінфіном зміни до Закону про РРО, якими передбачено, що госпсуб’єкти, які використовують реєстратори розрахункових операцій, що створюють контрольну стрічку в електронній формі, або реєстратори, що створюють стрічку в друкованому вигляді, подають до 01.01.2013 р. до органів ДПС по дротових чи бездротових каналах зв’язку інформацію визначену абз. 2 та 3 п. 7 ст. 3 Закону про РРО на добровільних засадах.

Оскільки, на сьогодні триває розробка «Вимог щодо створення контрольної стрічки в електронній формі в реєстраторах розрахункових операцій та модемів для передачі даних згідно з технологією, розробленою Національним банком України та погодженою Державною податковою службою України» та «Порядку передачі інформації до органів державної податкової служби по дротових або бездротових каналах зв’язку на базі технології, розробленої Національним банком України та погодженої Державною податковою службою України», застосування відповідних моделей РРО, передача звітності про їх використання, а також здійснення контрольно-перевірочних заходів органами ДСП з зазначених питань неможливі.

Інформацію щодо розробки та впровадження Вимог та Порядку буде надано додатково.

 

Автор: Канарьова Наталія

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»