• Посилання скопійовано

Якщо підприємець-єдинник не здійснює операції в готівковій формі, РРО не обов’язковий

На цьому наголосили київські податківці у листі №918/Ц/26-15-12-02-14

Якщо підприємець-єдинник не здійснює операції в готівковій формі, РРО не обов’язковий

ДФС у м. Києві у листі від 09.02.2016 р. №918/Ц/26-15-12-02-14 нагадує, що РРО не застосовуються платниками єдиного податку:

- I групи;

- II і III груп (фізичні особи - підприємці) незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1000000 гривень. У разі перевищення в календарному році обсягу доходу понад 1000000 гривень застосування РРО для такого платника єдиного податку є обов'язковим. Застосування РРО розпочинається з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, та продовжується у всіх наступних податкових періодах протягом дії свідоцтва платника єдиного податку.

Одночасно, правові засади застосування РРО у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг визначає Закон про РРО. 

Згідно з п. 12 ст. 9 Закону про РРО, реєстратори розрахункових операцій та розрахункові книжки не застосовуються, якщо в місці отримання товарів (надання послуг) операції з розрахунків у готівковій формі не здійснюються (оптова торгівля тощо). Отже, при здійсненні розрахункових операцій в готівковій та/або безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) застосування реєстратора розрахункових операцій є обов’язковим. При здійсненні розрахунків у безготівковій формі через установи банку реєстратор розрахункових операцій не застосовується.

Таким чином, для фізичної особи – підприємця, який перебуває на спрощеній системі оподаткування, обліку і звітності та не здійснює операції в готівковій формі, застосування реєстраторів розрахункових операцій не є обов’язковим. 

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»