• Посилання скопійовано

Чи можна зберігати готівку у сейфі у вихідні дні?

ДФСУ розглянула питання можливості передачі готівки підприємством до сейфу на вихідні та святкові дні для подальшої їх інкасації у банк

Чи можна зберігати готівку у сейфі у вихідні дні?

Податківці в індивідуальній консультації від 04.09.2018 р. №3840/6/99-99-14-05-01-15/ІПК нагадали, що підприємства, які працюють у вихідні та святкові дні і не мають змоги здати одержану ними за ці дні готівкову виручку (готівку) до банку через відсутність відповідної умови у договорі, укладеному з банком на інкасацію коштів, здають таку готівкову виручку (готівку) через банкомати/програмно-технічні комплекси самообслуговування в день її надходження до каси підприємства або безпосередньо до банку протягом операційного часу наступного робочого дня банку та підприємства (п. 49 Положення №148).

Також у консультації вони вказали на необхідність затвердження порядку оприбуткування готівки на підприємстві та для його відокремлених підрозділів. Але висновку щодо можливості та правил зберігання готівки у сейфах вони не зробили. 

Хоча раніше податківці зазначали, що передавати готівку у сейф без використання операції «службова видача» можна лише за дотриманням наступних умов:

  1. сейф повинен знаходитись на місці проведення розрахунків;
  2. сума готівкових коштів на місці проведення розрахунків (разом у сейфі та РРО) має відповідати сумі коштів у денному звіті реєстратора (Z-Звіт);
  3. у такому сейфі повинна зберігатись лише виручка від реалізації з використанням РРО. Недопустимо наявність особистих речей касира чи інших осіб у такому сейфі;
  4. застосування сейфу для зберігання готівкових коштів з РРО повинно бути оформлено наказом керівника підприємства.

Тож з цього можна зробити висновок, що податківці змінили свою думку та вважають, що підприємство не може зберігати готівку у вихідні та святкові дні у сейфі до дня інкасації.

Відповідно така готівка повинна бути здана через банкомати/програмно-технічні комплекси самообслуговування в день їх надходження. 

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»