• Посилання скопійовано

Фізособа-«єдинник» продає пиво у пляшках: що з РРО?

Здійснення роздрібної торгівлі пивом у пляшках і бляшанках фізособам-«єдинниками» без застосування РРО з використанням розрахункових книжок не передбачено

Фізособа-«єдинник» продає пиво у пляшках: що з РРО?

ДФС у Миколаївській області повідомляє, що відповідно до Закону №481 визначено основні засади державної політики щодо регулювання виробництва, експорту, імпорту, оптової і роздрібної торгівлі спиртом етиловим, коньячним і плодовим, спиртом етиловим ректифікованим виноградним, спиртом етиловим ректифікованим плодовим, дистилятом виноградним спиртом, спиртом-сирцем плодовим, алкогольними напоями та тютюновими виробами, забезпечення їх високої якості та захисту здоров’я громадян, а також посилення боротьби з незаконним виробництвом та обігом алкогольних напоїв та тютюнових виробів на території України.

Ст. 1 Закону №481 визначено наявність обладнаного касового апарата або розрахункової книги у місцях торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами.

Разом з цим, Законом №265 визначено правові засади застосування касових апаратів у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг. Дія Закону №265 поширюється на усіх суб’єктів господарювання, їх господарські одиниці та представників суб’єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції у готівковій або безготівковій формі.

Ст. 2 Закону №265 визначено, що розрахункові операції – приймання від покупця готівкових коштів, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів або послуг, видача готівкових коштів за повернутий покупцем товар (ненадану послугу), а у разі застосування банківської платіжної картки – оформлення відповідного розрахункового документа щодо оплати у безготівковій формі товару (послуги) банком покупця або, у разі повернення товару (відмови від послуги), оформлення розрахункових документів щодо перерахування коштів у банк покупця.

Слід зауважити, що Закон №265 з питань застосування (незастосування) касових апаратів є спеціальним Законом. Таким чином предметом регулювання Закону №265 є розрахункові операції як приймання від покупця готівкових коштів за місцем реалізації товарів.

Враховуючи викладене, предмети регулювання Закону №481 та Закону №265 – різні. Проте зазначені нормативно-правові акти регулюють суміжні правовідносини та містять колізійні норми у частині можливості застосування розрахункових книжок при здійсненні роздрібної торгівлі пивом.

Згідно із ст. 10 Закону №265 перелік окремих форм та умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування касових апаратів з використанням розрахункових книжок, а також граничний розмір річного обсягу розрахункових операцій з продажу товарів, при перевищенні якого застосування касових апаратів є обов’язковим, встановлюються КМУ за поданням центральних органів виконавчої влади, що забезпечують формування державної економічної, фінансової політики. Розрахункові книжки не застосовуються у випадках здійснення підприємницької діяльності, визначених ст. 9 цього Закону.

Постановою КМУ від 23.08.2000 р. №1336 «Про забезпечення реалізації статті 10 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» затверджено перелік окремих форм та умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування касових апаратів з використанням розрахункових книжок (далі – Перелік).

Постановою КМУ від 18.12.2017 р. №984 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 23 серпня 2000 р. №1336» п. 1 Переліку викладено у новій редакції.

Відповідно до нової редакції п. 1 здійснення роздрібної торгівлі пивом у пляшках і бляшанках за умови відсутності продажу інших підакцизних товарів, фізичними особами-підприємцями, які сплачують єдиний податок без застосування касових апаратів з використанням розрахункових книжок не передбачено. Враховуючи викладене, при здійсненні роздрібної торгівлі пивом у пляшках і бляшанках необхідно керуватись нормами Закону №265 та застосовувати касові апарати.

***

Читайте також: Продаж столових вин: чи є застосування РРО обов'язковим?

Джерело: ДФС у Миколаївській області

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»