• Посилання скопійовано

Коли при переказі коштів та застосуванні ПТКС потрібен РРО?

Чи обов’язково застосовувати РРО, якщо кошти перераховуються за допомогою програмно-технічних комплексів самообслуговування (ПТКС)?

Коли при переказі коштів та застосуванні ПТКС потрібен РРО?

ДФС направила запит до НБУ з проханням роз’яснити, чи обов’язкове застосування РРО, якщо кошти перераховуються за допомогою ПТКС. Відповідь НБУ надана у їхньому листі від 29.01.2019 р. №57-0007/5109

В ньому фахівці НБУ вказали, що внесення готівкових коштів для подальшого переказу за допомогою платіжних пристроїв (до яких згідно з п. 1.32-2 Закону №2346 належить і ПТКС), відповідно до п. 21.1 Закону є одним зі шляхів ініціювання переказу коштів.

До того ж за нормами Закону про фінансові послуги діяльність з переказу коштів є фінансовою послугою.

На підставі цього податківці вважають, що надання можливості користувачам ініціювати переказ коштів (у тому числі за допомогою ПТКС) є наданням послуги з переказу коштів.

При цьому під час надання послуги з переказу коштів надавачі такої послуги, зазвичай, отримують за це відповідну комісійну винагороду.

Висновок НБУ такий: «Зважаючи на визначення РРО, норми п. 3 ст. 3, п. 2 ст. 9 Закону про РРО під час здійснення операцій комерційних агентів банків та небанківських фінансових установ з приймання готівки для подальшого її переказу з використанням ПТКС (за винятком ПТКС, що дають змогу користувачеві здійснювати виключно операції з отримання коштів) мають застосовуватися РРО».

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»