• Посилання скопійовано

Чи округлюється сума утриманого ПДФО та військового збору?

Чи може підприємство округлювати суми ПДФО та військового збору при виплаті/наданні доходу фізичним особам? Відповідь дізнаємось з консультації податківців

Чи округлюється сума утриманого ПДФО та військового збору?

Коментар до ІПК ДПС від 21.10.2019 р. №892/6/99-00-04-07-03-15/ІПК

Податковий агент (у значенні пп. 14.1.180 ПКУ), що нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку (фізособи), зобов'язаний утримувати ПДФО і військовий збір із суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку податку 18%, та ставку військового збору 1,5%.

При цьому, як зазначають податківців у ІПК від 21.10.2019 р. №892/6/99-00-04-07-03-15/ІПК, нормами ПКУ не передбачено врахування будь-яких округлень при нарахуванні, утриманні та сплаті (перерахуванні) ПДФО та військового збору.

Отже, як утримати, так і сплатити відповідні суми податків податковий агент зобов’язаний в повному розмірі – до копійки, без застосування правил округлення, виходячи з фактично нарахованого платнику податків доходу.

Крім цього, варто згадати і нещодавній лист НБУ від 26.09.2019 р. №50-0006/50073 (про який ми писали тут). У ньому також роз’яснювалось, що вимоги ПКУ не передбачають сплати податків та обов'язкових платежів в менших сумах, ніж визначено законодавством. Тому платежі щодо сплати податків будуть прийматись банками без проведення округлення відповідних сум платежів.

Аналогічне роз’яснення надавали податківці і щодо можливості округлення суми туристичного збору.

Детальніше питання округлення ми розглядали у нашому аналітичному матеріалі.

***

Читайте також:

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»