• Посилання скопійовано

Увага! ВРУ розгляне законопроекти щодо скасування РРО для фізосіб-«єдинників»

Комітет рекомендує ВРУ розглянути законопроекти №3853, 3853-1, 3853-2 щодо запровадження щорічного підвищення граничних обсягів доходів для застосування спрощеної системи оподаткування, відновлення права платників ЄП не застосовувати РРО, а також скасування механізму кешбек

Увага! ВРУ розгляне законопроекти щодо скасування РРО для фізосіб-«єдинників»

28 вересня за результатами обговорення, Комітет ВРУ з фінансової та податкової політики рекомендує винести на розгляд Верховної Ради України законопроєкти № 3853,  № 3853-1,  № 3853-2. Повідомляє портал ВРУ.

Нагадаємо, що всі ці три законопроект передбачають внесення змін до ПКУ щодо змін встановлення лімітів доходу для "єдинників" та правил роботи з РРО для фізосіб-"єдинників".

Зокрема, законопроектом № 3853 визначено, що граничними обсягами доходу буде:

  • I група - 245 розмірів мінімальної заробітної плати (зараз 1 000 000 грн);
  • II група - 1230 розмірів мінімальної заробітної плати (на сьогодні 5 000 000 грн);
  • III група - 1720 розмірів мінімальної заробітної плати (наразі 7 000 000 грн).

А п. 296.10 ПКУ в частині зміни підходу до визначення обсягу доходу для платників ЄП другої – четвертої груп, з досягненням якого пов’язана обов’язковість застосування РРО.

Цей ліміт планують прив'язати до розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.

Тобто РРО не застосовуватимуться платниками єдиного податку II - IV груп (ФОП) незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищуватиме 820 розмірів мінімальної заробітної плати тобто 5 млн грн (на сьогодні 1 млн грн).  Про це ми писали ось тут.

Законопроект №3853-1 також вносить корективи до визначення обсягу доходу (такі ж як законопроект №3853).

Щодо застосування РРО, то за проектом відновлюється право платників єдиного податку не застосовувати РРО зі встановленням порогового значення обсягу доходу в 820 розмірів МЗП (наразі це 5 млн грн).

Також проектом вносяться зміни до Закону №129 щодо виключення всіх положень, пов'язаних із тотальною фіскалізацією. Про це читайте тут.

А от законопроект № 3853-2  пропонує зміни граничних обсягів доходів (для І та ІІ груп такі ж як й в інших двох проектах, а для ІІІ групи 4025 МЗП) та відновлення права платників ЄП не застосовувати РРО та скасування механізму кешбек. Про це ми писали тут.

І ще. Нещодавно Гетманцев у своєму профілі в ФБ наводив порівняльну таблицю майбутнього законопроекту для обговорення. В ньому не йдеться про такі масштабні зміни, як у вищенаведених законопроектів. Але деяких фізосіб-"єдинників" через його прийняття планують звільнити від РРО.

Тож хоч комітет ВРУ рекомендував винести на розгляд ВРУ законопроекти № 3853, 3853-1, 3853-2, але наразі зарано говорити про їх подальшу долю. Тепер все буде залежити від народних депутатів та подальших правок Комітету.

Зауважимо, що за порядком денним засідань ВРУ на поточний тиждень не передбачено розгляд вищенаведених законопроектів. Якщо й будуть розглядати їх, то вже на наступному тижні. Про це повідомимо додатково.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»