• Посилання скопійовано

Хто з СГ має вести товарний облік?

Суб'єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції, зобов'язані вести облік товарних запасів

Хто з СГ має вести товарний облік?

Головне управління ДПС у м. Києві інформує, що під час проведення фактичної перевірки, представники контролюючого органу мають право вимагати від платника податків проведення інвентаризації та зняття залишків товарно-матеріальних цінностей, готівки.

Суб'єкт господарювання зобов'язаний надати для проведення перевірки накладні, товаро-транспортні накладні на товар, що знаходиться у реалізації, а також провести перерахунок готівки за місцем проведення розрахунків для встановлення обсягу реалізації на час перевірки.

Довідково:  відповідно  до  п. 12 ст. 3 Закону України від 06.07.1995 р. №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», суб'єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції у готівковій або безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо), при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також при здійсненні операцій з приймання готівки для подальшого її переказу, зобов'язані вести у порядку, встановленому законодавством, облік товарних запасів і здійснювати продаж лише тих товарів (послуг), що відображені у такому обліку.

При цьому, суб'єкт господарювання зобов'язаний надати контролюючим органам, під час проведення перевірки, документи (у паперовій або електронній формі), які підтверджують облік та походження товарів, що на момент перевірки знаходяться у місці продажу (господарському об'єкті).

Такі вимоги не поширюються на фізичних осіб – підприємців, які є платниками єдиного податку та не зареєстровані платниками ПДВ (крім тих, які провадять діяльність з реалізації технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення, ювелірних і побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння).

Окремо звертаємо увагу, що вимоги Положення про інвентаризацію активів та зобов'язань, затвердженого наказом Мінфіна від 02.09.2014 р. №879, відповідно до п. 2 цього Положення застосовується для юридичних осіб усіх форм власності та не розповсюджується на фізичних осіб – підприємців.

***

Читайте також: На кого з фізосіб-«єдинників» не поширюється обов'язок ведення товарного обліку?

Джерело: ДПС у м. Києві

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»