• Посилання скопійовано

Відтермінування штрафів за РРО-порушення: з'явився текст законопроєкту!

Законопроєктом №6561 передбачено скасування штрафів за незастосування РРО до 31 січня (включно), а надалі зменшення їх до кінця 2022 року до 10% від існуючого розміру всім ФОП-«єдинникам», хто до 1 квітня встановить РРО

Відтермінування штрафів за РРО-порушення: з'явився текст законопроєкту!

25 січня минуло. Як і передбачалось, дива не відбулося. Систему РРО ніхто не скасував і, як наголосив Д. Гетманцев, не скасує. А от штрафи за РРО-порушення пропонують зменшити.

Для цього 27 січня (як і повідомляв Я. Железняк) на сайті ВРУ зареєстровано законопроєкт №6561 "Про внесення змін до Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" щодо тимчасового незастосування фінансових санкцій та встановлення понижених розмірів фінансових санкцій для платників єдиного податку". Його авторами є Д. Гетманцев, Я Железняк та ще 80 нардепів.

Текст проєкту можна завантажити тут, а порівняльну таблицю ось тут.

 

Що пропонується?

Нагадаємо, що з 1 січня 2022 року діють санкції, визначені ст. 17 Закону про РРО. А саме у разі проведення розрахункових операцій з використанням РРО, ПРРО або розрахункових книжок на неповну суму вартості проданих товарів (наданих послуг); непроведення розрахункових операцій через РРО та/або ПРРО з фіскальним режимом роботи; невидачу (в паперовому вигляді та/або електронній формі) відповідного розрахункового документа, що підтверджує виконання розрахункової операції, або проведення її без використання розрахункової книжки на окремому господарському об'єкті такого суб'єкта господарювання, застосовуються у таких розмірах:

  • 100% вартості проданих з порушеннями товарів (робіт, послуг) – за порушення, вчинене вперше;
  • 150% вартості проданих з порушеннями товарів (робіт, послуг) – за кожне наступне вчинене порушення.

Законопроєктом №6561 пропонується тимчасово до ФОП-платників ЄП 2-4 груп, які згідно з п. 61 Розділу ХХ ПКУ до 1 січня 2022 року були звільнені від обов'язку застосовувати РРО/ПРРО, та в яких з 1 січня 2022 року такий обов'язок виник, за вчинення правопорушень, визначених ст. 17 Закону про РРО:

  • до 31 січня 2022 року (включно) - не застосовувати фінансові санкції;
  • з 1 лютого по 31 грудня 2022 року (включно) - застосовувати фінансові санкції у розмірі 10% розміру фінансових санцій, встановленого ст. 17 Закону про РРО.

Увага! Умова - все це стосуватиметься тих ФОП, які до 1 квітня 2022 року зареєстрували та почали використовувати РРО/ПРРО.

 

Коли наберуть чинності зміни?

У разі прийняття Закон набере чинності з дня наступного за днем опублікування.

За словами Я. Железняка, голосування щодо цього законопроєкту планується 1 лютого 2022 року. Про результати голосування повідомимо окремою новиною.

***

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»