• Посилання скопійовано

Чотири запитання про ПРРО

Суб’єкти господарювання порівняно нещодавно почали працювати з програмними реєстраторами розрахункових операцій, тож у них виникає чимало запитань щодо роботи з ними. У цій статті відповідаємо на чотири такі запитання, які надійшли на нашу «гарячу лінію»

Чотири запитання про ПРРО

1. Підприємство планує встановити ПРРО. Чи обов’язково інтегрувати ПРРО з POS-терміналом?

Згідно з п. 14.19 Закону про платіжні системи та п. 1 Постанови №878, суб’єкти господарювання, які застосовують РРО, повинні обов’язково приймати електронні платіжні картки для розрахунків за продані товари (надані послуги), незалежно від того, на якій системі оподаткування вони зареєстровані.

У п. 2 Постанови №878 наведено перелік суб’єктів господарювання, яких звільнено від обов’язкового застосування POS-терміналів.

Позаяк метою ПРРО та РРО є реєстрація розрахункових операцій, то логічно, що застосовуватимуться однакові правила. Тож вимога Постанови №878 поширюється і на суб’єктів господарювання, які застосовують ПРРО.

Отже, у разі застосування ПРРО обов’язково має бути інтегрований POS-термінал.

 

2. Підприємство надає медичні послуги. Створено лікувально-діагностичний центр, який складається з відокремлених підрозділів за різними адресами. Назви підрозділів: «Відокремлене відділення №1 Лікувально-діагностичного центру», «Відокремлене відділення «Пункт забору крові №1» Лікувально-діагностичного центру». Про ці підрозділи повідомлено ДПС формою №20-ОПП з типом об’єкта оподаткування «Лікувально-діагностичний центр». Чи відповідає цей тип об’єкта у ф. №20-ОПП назвам підрозділів для виконання вимог щодо обов’язкових реквізитів фіскального чека згідно з Положенням №13?

Пунктом 63.3 ПКУ визначено, що платник податків зобов’язаний повідомляти про всі об’єкти оподаткування й об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, контролюючі органи за основним місцем обліку згідно з порядком обліку платників податків.

Найменування відокремленого підрозділу має містити слова «відокремлений підрозділ» («філія», «представництво») та вказувати на належність до юрособи, яка створила зазначений відокремлений підрозділ (абз. 4 п. 3 Вимог №368/5).

Згідно з п. 8.2 розділу VIII Порядку №1588 відокремлений підрозділ юрособи (філія, представництво) зобов’язаний стати на облік у контролюючих органах, повідомляти про всі об’єкти оподаткування, що є на його балансі, шляхом подання до контролюючого органу повідомлення за ф. №20-ОПП, крім об’єктів оподаткування або об’єктів, які пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, де платником податку відповідно до ПКУ визначено суб’єкта господарювання (юрособу, яка створила такі відокремлені підрозділи, філії, представництва), інформація про які подана таким суб’єктом господарювання.

Тобто платник податків зобов’язаний повідомляти про всі об’єкти оподаткування й об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, контролюючий орган за основним місцем обліку шляхом подання повідомлення за ф. №20-ОПП.

Згідно з Пам’яткою для заповнення розділу 3 повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (додаток до повідомлення за ф. №20-ОПП), графа 5 «Ідентифікатор об’єкта оподаткування» – це числове значення, яке складається з коду типу об’єкта оподаткування та внутрішнього ідентифікатора, прийнятого самою особою, що складається з 5 знаків.

Тобто якщо 686 – код типу об’єкта оподаткування відповідно до рекомендованого довідника типів об’єктів оподаткування, де ідентифікатором об’єкта оподаткування може бути 68600001, де 00001 – внутрішній ідентифікатор, прийнятий особою, але за адресою відокремленого відділу, то це означає, що утворені відокремлені відділення можуть мати власну назву і при цьому відповідати типу об’єкта оподаткування «Лікувально-діагностичний центр».

Щодо того, чи відповідає цей тип об’єкта в №20-ОПП назвам підрозділів для виконання вимог щодо обов’язкових реквізитів фіскального чека, зазначимо таке.

Пунктом 2 розд. ІІ Положення №13 визначено, що фіскальний чек має містити обов’язкові реквізити, зокрема назву господарської одиниці – найменування, яке наведено в документі на право власності або користування господарською одиницею і відповідає довіднику «Типи об’єктів оподаткування»  та повідомлене ДПС у повідомленні за ф. №20‑ОПП (рядок 2).

Отже, з огляду на зазначене, інформація про відділ у чеку відповідає вимогам обов’язкових реквізитів.

 

Консультують податківці

Чи є рекомендований довідник типів об’єктів оподаткування, що оприлюднений на офіційному вебсайті ДПС, нормативно-правовим актом, обов’язковим для всіх платників податків?

Рекомендований довідник типів об’єктів оподаткування не є нормативно-правовим актом, має рекомендований характер, і в разі зазначення іншої інформації, ніж в рекомендованому довіднику, під час подання повідомлення за формою 20-ОПП до платників податків не можуть застосовуватись штрафи згідно з Кодексом. Водночас заповнення платником податків графи 3 «Тип об’єкта оподаткування» є обов’язковим.

УПК №7, відповідь на запитання 4

 

3. Чи є порушенням наведення у чеку РРО скороченої назви господарської одиниці?

Як зазначено вище, назва господарської одиниці – найменування, яке зазначене в документі на право власності або користування господарською одиницею, тому якщо у цих документах передбачено скорочену назву, то застосування її у чеку не є порушенням щодо відображення її в обов’язкових реквізитах чека.

 

4. Чи може один ФОП мати різні ПРРО для своєї діяльності (кількість чеків на місяць – до 300)?

Як відомо, ПРРО можна встановити на смартфон, планшет, комп’ютер чи будь-який інший гаджет, який має операційну систему та під’єднання до Інтернету.

ПРРО реєструється на окрему господарську одиницю, реквізити якої зазначаються у розрахунковому документі (чеку).

Під час реєстрації кожному ПРРО автоматично формується і присвоюється фіскальний номер, який є унікальним числовим порядковим номером реєстраційного запису в Реєстрі ПРРО, не змінюється у разі перереєстрації ПРРО і зберігається за ПРРО до дати скасування його реєстрації.

Порядком №317 жодних обмежень щодо кількості ПРРО, а також щодо їх виробника не передбачено.

Тобто ФОП може використовувати декілька ПРРО від різних виробників для ведення своєї діяльності.

***

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»