• Посилання скопійовано

Чи може ДПС під час перевірки застосувати штраф за незабезпечення видачі розмінної монети?

На теперішній час органи ДПС України не мають законодавчих підстав для застосування фінансових санкцій до суб’єктів господарювання за невидачу та/або незабезпечення видачі споживачу розмінної монети

Чи може ДПС під час перевірки застосувати штраф за незабезпечення видачі розмінної монети?

Податківці у підкатегорії 109.19 ЗІР вказали, що відповідно до п. 22 розд. ІІ Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління НБУ від 29.12.2017 № 148 (далі – Положення № 148), суб’єкти господарювання повинні забезпечувати наявність у касі банкнот, обігової та/або розмінної монети для видачі решти (за винятком тих номіналів монет (банкнот), карбування та випуск в обіг/додатковий випуск в обіг яких припинено Нацбанком) з урахуванням бонусних програм лояльності та/або наявності пристроїв для приймання монет.

Підпунктом 4 п. 58 розд. VI Положення № 148 визначено, що контролюючий орган під час проведення перевірки перевіряє обов’язковість забезпечення постійної наявності в касах підприємств у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, що перевіряються, монет для видачі решти.

При цьому на теперішній час органи ДПС України не мають законодавчих підстав для застосування фінансових санкцій до суб’єктів господарювання за невидачу та/або незабезпечення видачі споживачу розмінної монети, оскільки у зв’язку з набранням чинності Указом Президента України від 20.06.2019 № 418/2019 «Про визнання такими, що втратили чинність, деяких указів Президента України», втратив чинність Указ Президента України від 12.06.1995 № 436/95 «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки», яким були передбачені фінансові санкції за порушення норм з регулювання обігу готівки.

Водночас пропонуємо суб’єктам господарювання звернутися до Національного банку України як до розробника Положення № 148 для отримання більш детального роз’яснення з порушеного питання.

Джерело: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»