• Посилання скопійовано

Правила роботи з ПРРО від ДПС: практичні аспекти

Розповімо про застосування ПРРО при продажу товарів, у разі відправлення поштою і за умови оплати товару з відстроченням платежу, проведення операції «накладений платіж» та/або «післяплата» тощо. Також зазначимо, які функції у ПРРО від ДПС досі не реалізовано

Правила роботи з ПРРО від ДПС: практичні аспекти

Нагадаємо, що ще з 1 серпня 2020 року почав діяти Порядок щодо застосування ПРРО. Ним було визначено, що ДПС має забезпечити безкоштовне програмне рішення для використання суб’єктами господарювання ПРРО. Інформація щодо такого програмного рішення оприлюднюється в Електронному кабінеті.

Й обов’язковою умовою використання будь-якого ПРРО була та є його реєстрація у ДПС. 

Про свіжі роз’яснення у підкатегорії 109 ЗІР щодо практичної роботи з ПРРО від ДПС поговоримо далі.

 

Помилка перевірки підпису

Іноді під час перевірки фіскального чека ПРРО, наявного на вебпорталі ДПС у Реєстрі «Пошук фіскального чека», з’являється повідомлення «Помилка перевірки підпису»: які подальші дії СГ-продавця?

Інформація про фіскальний чек з’являється на вебпорталі ДПС у Реєстрі «Пошук фіскального чека» у разі:

  • фіскалізації чека у режимі онлайн – після отримання на пристрій підтвердження його фіскалізації на фіскальному сервері ДПС;
  • фіскалізації чека у режимі офлайн – після отримання від пристрою пакету даних про чеки, сформовані в режимі офлайн (після відновлення зв’язку між програмним реєстратором розрахункових операцій та фіскальним сервером ДПС).

Якщо під час перевірки фіскального чека з’являється повідомлення «Помилка перевірки підпису», то для перевірки та з’ясування причин виникнення помилки суб’єкту господарювання необхідно зробити скріншот фіскального чека з Електронного кабінету (режиму пошуку фіскального чека) та надіслати його з інформацією про помилку до ДПС на електронну пошту prro@tax.gov.ua.

 

Друкуємо е-чек

Яким чином СГ може роздрукувати розрахунковий документ (чек) у ПРРО (Аndroid та Windows)?

Зареєстрований розрахунковий документ (чек) можна роздрукувати, якщо до пристрою, де встановлено ПРРО від ДПС, підключено та налаштовано принтер.

Для того щоб роздрукувати розрахунковий документ (чек) на пристрої з операційною системою Windows, після його формування ПРРО та реєстрації фіскальним сервером ДПС достатньо натиснути кнопку «Роздрукувати». Також друк розрахункового документа (чека) можливо здійснити у розділі «Журнал операцій», якщо спрямувати обраний чек на друк.

Для того щоб роздрукувати розрахунковий документ (чек) на пристрої з операційною системою Аndroid, необхідно відкрити друковану форму зареєстрованого фіскального чека, натиснути кнопку «Поділитися», після чого обрати іконку принтера та роздрукувати.

 

Товари поштою

Чи можуть застосовувати СГ ПРРО при продажу товарів через мережу Інтернет у разі відправлення поштою за умови оплати товару з відстроченням платежу?

У ПРРО від ДПС користувачу надано можливість, після виконання дії «Сформувати чек», обрати відповідну умову оплати за товар (послугу). У вікні «Умови оплати» користувач обирає одну з умов оплати за товар (послугу): передоплата, чергова сплата, остаточний розрахунок.

У разі обрання умови оплати «Передоплата» зазначається інформація про суму часткової оплати, яку буде отримано за товар (послугу).

У разі обрання оплати «Чергова сплата» зазначається інформація про суму раніше отриманих оплат за товар (послугу), суму чергової сплати у гривневому виразі, яку буде отримано за товар (послугу), фіскальний номер чека, за яким було здійснено передплату за товар (послугу).

У разі обрання умови оплати «Остаточний розрахунок» зазначається інформація про суму раніше отриманих оплат за товар (послугу), суму остаточного розрахунку, фіскальний номер чека, за яким було здійснено передоплату за товар (послугу).

 

Післяплата в е-чеку

Яким чином проводити через ПРРО розрахункові операції «накладений платіж» та/або «післяплата»?

У ПРРО від ДПС користувачу надано можливість, після виконання дії «Сформувати чек», обрати відповідну умову оплати за товар (послугу). У вікні «Умови оплати» користувач обирає одну з умов оплати за товар (послугу): передоплата, чергова сплата, остаточний розрахунок.

 

Пільговані товари в е-чеку

Як платнику ПДВ при реалізації товарів (послуг), що звільняються від сплати ПДВ, можна додати такі товари (послуги) до «Довідника номенклатури» у ПРРО?

Суб’єкт господарювання, який є платником ПДВ, має можливість додати до довідника номенклатури ПРРО від ДПС такі товари (послуги), що звільняються від сплати ПДВ. 

Для цього необхідно у довіднику «Номенклатура» пункту меню «Довідники» створити нову номенклатурну позицію, для якої, під час заповнення поля «ПДВ», обрати значення «без ставки».

 

Нереалізовані у ПРРО функції

Як у ПРРО запрограмувати туристичний збір?

У безоплатному програмному рішенні ДПС (ПРРО) функцію програмування ставки та назви туристичного збору не реалізовано.

Чи реалізовано на теперішній час можливість інтеграції ПРРО від ДПС з банківськими платіжними терміналами для розрахунку карткою?

У безоплатному програмному рішенні ДПС (ПРРО) інтеграцію з банківськими платіжними терміналами не реалізовано.

Для оформлення суб’єктом господарювання на ПРРО від ДПС розрахункового документа про оплату у безготівковій формі із застосуванням банківської платіжної картки пропонуємо переглянути керівництво користувача ПРРО (Android, iOS, Windows, WEB), розміщене за посиланням), яке містить, зокрема, розділ «Безготівкова форма оплати». У цьому розділі міститься опис дій суб’єкта господарювання для формування засобами ПРРО відповідного розрахункового документа.

За допомогою якої операції у ПРРО ломбарди, які надають кошти у позику, можуть проводити операцію з видачі готівки, якщо ПРРО вимагає ввести реквізити фіскального чека на придбання?

У безоплатному програмному рішенні ДПС (ПРРО) не реалізовано можливість формування фіскальних чеків для видачі готівки у позику ломбардами.

Водночас комерційні ПРРО можуть забезпечити таку функцію.

Як СГ при використанні програмного забезпечення ПРРО від ДПС можна сформувати дані про проведені розрахункові операції та Z-звіти за певний період (місяць)?

Сформувати дані про проведені розрахункові операції та Z-звіти за певний період (місяць) можливо у приватній частині Електронного кабінету у режимі «Зведені звіти» меню «Дані РРО». Пошук інформації здійснюється за фіскальним номером РРО/ПРРО із зазначенням періоду формування звіту (в межах одного місяця).

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»